Tütün, tütün mamülleri ile alkol piyasasının düzenlenmesine dair kanun ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun resmi gazetede ilan edilerek yürürlüğe girdi.

Bu kanun ile beraber ürün izleme sistemine müdahale eden kişilere 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası verilecekken, Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan yetki belgesi almadan ya da bildirimde bulunmadan tütün ticareti gerçekleştiren kişilere ise 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Tütün, tütün mamülleri ile alkolü içecekler piyasasında üretici kişilerden ya da kurumlardan 50 milyon TL'ye kadar teminat alınabilecek.


2 Milyar Adet Kapasite Zorunlu Olacak 

Makaron, yaprak sigara kağıdı ile sigara filtresi üretimini gerçekleştirmeni isteyen kişiler ya da kurumlar açısından yıllık 2 milyar adet üretim kapasitesine sahip tesis kurma zorunluluğu getirilmiş olacak. Aynı markadan olmak koşulu ile sigaranın ithalatında aranan Yurtiçi üretim koşulu, makaron yaprak sigara kağıdı ile sigara filtresi ithalatında da aranacak.

50 Milyon Lira Teminat Alınacak 

Tütün, tütün mamülleri ile alkolü içecekler piyasasında üretim yapacak kişilerden ya da kurumlardan 50 milyon liraya kadar teminat alınması öngörülecek. 

Bu açıdan bakıldığında izin, uygunluk ile yetki belgesine tabi faaliyetlerde bulunan kişilerden, belirtilmiş teminatı vermekten kaçınan kişilerin faaliyette yönelik belgeleri teminat verilinceye kadar askıya alınacak.