BRICS, Ekim ayında Rusya'da yapılacak olan zirvede genişleme konusunu ele alacak. Türkiye'nin BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) grubuna katılma girişimi, küresel etkisini artırma ve Batılı müttefiklerinin ötesinde yeni ortaklıklar kurma çabalarının bir parçası olarak değerlendiriliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğindeki Türkiye, bu adımla çok kutuplu bir dünyada hem Doğu hem de Batı ile ilişkilerini kuvvetlendirmeyi hedefliyor.

"Türkiye, Avrupa ve Asya arasında ticari bir köprü olmayı amaçlıyor"

Türkiye'nin bu diplomatik atağı, Avrupa Birliği'ne katılım sürecinin yavaşlaması ve NATO üyesi ülkelerle yaşanan bazı gerilimlerin ardından geliyor. Özellikle Rusya'nın 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından Türkiye'nin Rusya ile ilişkilerini sürdürmesi, NATO içerisinde bazı tartışmalara neden olmuştu. Türkiye, BRICS üyeliğiyle Rusya ve Çin gibi ülkelerle ekonomik iş birliğini artırmayı ve Avrupa ile Asya arasında bir ticaret köprüsü oluşturmayı hedefliyor.

BRICS, Batı'nın hakim olduğu kurumlara, özellikle Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) gibi kuruluşlara alternatif olarak kendini konumlandırıyor. Türkiye'nin BRICS üyeliği, bu kurumlar aracılığıyla finansmana erişim sağlamasına, siyasi ve ticari ilişkilerini genişletmesine olanak tanıyabilir.

BRICS nedir?

Gelişmekte olan ülkelerden Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin 2006 yılında "BRIC" grubunu kurmuştu. Grubun amacı, uluslararası platformlarda daha fazla söz sahibi olmaktı ve adını bu ülkelerin İngilizce baş harflerinden aldı. 2011'de Güney Afrika'nın da katılmasıyla grup "BRICS" adını aldı.

Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, 1 Ocak 2024'te BRICS'e katılacakken, Arjantin, üyelik davetini geri çevirdi.

Grubun genişlemesi için henüz yeni bir isim açıklanmasa da "BRICS+" olarak adlandırılabileceği düşünülüyor.

BRICS ülkeleri yıllık zirveler düzenleyerek kararlar alıyor ve üye ülkeler sırayla bir yıllık dönem başkanlığı yapıyor.

Narin'in DNA sonuçları çıktı! Gerçek babasının kim olduğu belli oldu Narin'in DNA sonuçları çıktı! Gerçek babasının kim olduğu belli oldu

BRICS'in amacı, IMF ve Dünya Bankası gibi uluslararası finans kurumlarındaki yerleşik yapıyı geliştirmek ve gelişmekte olan ekonomilere daha fazla temsil ve söz hakkı vermek. Bu amaç doğrultusunda, 2014 yılında 250 milyar dolar sermayeyle Yeni Kalkınma Bankası (NBD) kuruldu.