Türkiye Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bir kişi de Maymun Çiçeği hastalığının tespit edildiğini duyurdu. Bu hastalık daha önce birçok Avrupa ve Amerika ülkesinde görülmüştü. 

Fareler gibi enfekte kemirgenler veya diğer hayvanlardan bulaşan hastalık, Türkiye'ye de sıçradı. Sağlık Bakanı Koca tespit edilen ilk vakayı sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile duyurdu.

Hastalık hakkında bilinenler neler?

Maymun Çiçeği virüsü belirtileri neler?
Ateş, döküntü, şiddetli baş ağrısı, sırt ağrısı, kas ağrıları, enerji eksikliği ve şişmiş lenf düğümleri, Maymun Çiçeği ile ilişkili en yaygın belirtiler olarak biliniyor.

Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre, Maymun Çiçeği olan hastalarda ateşin başlamasından sonraki 1 ila 3 gün içinde deri döküntüleri görülüyor.

Döküntüler daha çok yüzde yoğunlaşırken, yüze ilave olarak, avuç içi ve ayak tabanları, ağız mukozasını, cinsel organları da etkiliyor.

Maymun Çiçeği'nin kuluçka süresi genellikle 6 ila 13 gün olarak bilinse de DSÖ’ye göre bu süre 5 ila 21 gün arasında değişebiliyor.

Maymun Çiçeği hastalığı nedir?
Maymun Çiçeği, 1980’li yıllarda tamamen ortadan kalkan çiçek hastalığının daha az bulaşıcı, daha hafif semptomlara neden olan ve daha az ölümcül hastalığa yol açan bir çeşit akraba virüsü olarak biliniyor.

ABD Hastalık Kontrol Merkezlerine (CDC) göre, Maymun Çiçeği, virüs enfeksiyonu sonucu meydana gelen nadir hastalıklardan biri.