Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılı "Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri"ni açıkladı. Rapora göre, Türkiye'nin yüzde 50'si dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırı üzerinden hesaplandığında yoksulluk oranı yüzde 14,4'te kaldı. eşdeğer hane üyesi başına medyan gelir. Ancak, medyan gelirin %60'ı dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırı üzerinden hesaplandığında, yoksulluk oranı 0,3 puan artarak %21,6'ya yükselmiştir.

Eşdeğer hane üyesi başına düşen medyan gelirin %40'ı dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırı üzerinden hesaplanan yoksulluk oranı, bir önceki yıla göre 0,9 puan azalarak %7,6 olarak gerçekleşti. Eşdeğer hane üyesi başına düşen medyan gelirin %70'i dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırı üzerinden hesaplanan yoksulluk oranı, bir önceki yıla göre 0,6 puan artarak %29,3'e ulaştı.

Medyan gelirin %50'si dikkate alınarak, kişi başına eşdeğer hane geliri üzerinden hesaplanan yoksulluk oranlarına bakıldığında, tek kişilik hanelerde yoksulluk oranı 1 puan artarak %7,5'e, aşağıdakilerden oluşan hanelerde 2,6 puan artarak %11,7'ye yükseldi. çekirdek aile olmayan birden fazla kişinin En az bir çekirdek aile ve diğer bireylerden oluşan hanelerin yoksulluk oranı 1,1 puan artarak %19,6'ya yükselirken, tek çekirdek aileden oluşan hanelerin yoksulluk oranı 0,3 puan azalarak %13,9'a geriledi.

2022 anket sonuçlarına göre maddi ve sosyal yoksunluk oranı, 2021'de %18,1 iken, 1,5 puan azalarak %16,6'ya geriledi.

Maddi yoksunluk tanımının son yıllarda Eurostat tarafından sosyal yoksunluk kriterlerini içerecek şekilde revize edildiğine dikkat edilmelidir. Maddi ve sosyal yoksunluk oranlarının hesaplanmasında, hane halkının araba sahibi olması, beklenmedik ekonomik harcamalar yapabilmesi, evden uzakta bir haftalık tatil masraflarını karşılayabilmesi, kira ödeyebilmesi, konut kredisi ve faizli borçlar, iki günde bir et, tavuk veya balık içeren öğünler yiyebilme, evi ısıtabilme ve yıpranan mobilyaları değiştirebilme.

Önceki yıllarda maddi yoksunluk tanımına giren çamaşır makinesi sahipliği, renkli televizyon sahipliği ve telefon sahipliği yeni tanımdan çıkarılmıştır. Maddi ve sosyal yoksunluk oranlarının bireysel düzeyde hesaplanmasına eklenen yeni değişkenler arasında giyilenlerin yerine yeni kıyafet alabilme, en az iki çift düzgün ayakkabıya sahip olma, ayda en az bir kez tanıdıklarla görüşme, ücretli etkinliklere katılabilme yer almaktadır. boş zaman etkinlikleri, iyi hissetmek için biraz para harcamak ve kişisel kullanım için internet erişimine sahip olmak.

Tokat ve Yozgat'ta eğitime bir gün ara verildi Tokat ve Yozgat'ta eğitime bir gün ara verildi

Maddi ve sosyal yoksunluk oranı, yukarıda sıralanan 13 kriterden en az 7'sini sağlayamayan bireylerin yüzdesi olarak tanımlanmıştır.