Gelecek olan vergi affı kanunu ile trafik cezalarının silinip silinmeyecek akılları geliyor. Vergi borcu için yapılandırma le ilgili kanun teklifi kapsamında trafik cezalarıyla ilgili maddeler gündeme bomba gibi düştü.

Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, araç sürücülerinin trafik cezaları ve eyaletlerindeki ceza puanlarının silinmesi konusunda yani ehliyet afra konusunda bir düzenleme içerip içermediği merak konusu.

Peki trafik cezası affı çıktı mı?

fransa trafik

Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile yapılandırılan tutarlar peşin ya taksit ile ödenmesi yolu gündemde.

Kanun ile kapsamda olan ehliyet sicillerinde 5-95 puan arası cezası olan sürücülerin cezaları affa uğrayarak sıfırlanacak.

  1. Alkol,
  2. Uyuşturucu,
  3. Ölüme sebebiyet,

gibi hallerin dışındaki tüm cezalar affa uğrayarak silinecek. Bu haller dışındaki hususlardan ehliyetini kaptıranlar ehliyetlerine tekrardan kavuşacak. 

izmit trafik

31 Aralık 2022 tarihinden önce 2 bin lira altındaki kamu kurumu alacaklarından devlet vazgeçtiğini duyurdu. 2 bin lira üstündeki alacaklar için de devlet 48 ay taksit ile ödeme kolaylığı sağlayacak. Eğer borçların hepsi peşin ödenilirse Yİ-ÜFE oranının %90’ı silinileceği belirtiliyor.

İdari cezalar eğer peşin ödenilirse ana paradan %25'lik kısmı silinecek.

Başvurular 30 Nisan'a kadar devam edecek.

AK Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş bu konu ile ilgili şu açıklamayı yapmıştı: ''Bu düzenleme kapsamında bir defaya mahsus olmak üzere hiçbir şart aranmadan borçlarını siliyoruz. Sürücülerin işledikleri kabahatleri nedeniyle verilen ceza puanları belli şartlarda silinmek suretiyle bu kişilerin tekrar ehliyet almalarını temin ediyoruz. Bu çerçevede kanun kapsamında sicillerinde 5 ile 95 puan cezası olan kişilerin cezalarını sıfırlamış oluyoruz. Alkollü araçkullanmak, uyuşturucu etkisindeyken araç kullanmak, drift yapmak ve ölümlü kazaya sebebiyet verenler hariç olmak üzere tüm trafik ceza puanlarını silmiş oluyoruz.''