Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesi olan ‘İlk Evim İlk İşyerim’ projesinde konutların yanı sıra arsa ve işyerlerine başvurular başladı. 81 ilde 1 milyon arsa ve 28 ilde 10 bin işyeri için başvuru işlemleri, 7 Kasım’a kadar devam edecek.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kabine toplantısı sonrası duyurusuyla 1 milyon arsaya ilişkin detaylar da ortaya çıktı. Konut amaçlı 1 milyon arsanın dağılımı illere ve ilçelere göre belirlendi. 81 ilde arsaların yüzde 40’ı şehir merkezlerinde, yüzde 60’ı ilçelerde olacak şekilde belirlendi. Konut amaçlı arsalara başvururken, il ve ilçe detayına dikkat etmek gerekiyor.

ARSA MERKEZDEYSE
Posta’dan Meltem Kara Söyleyenoğlu’nun haberine göre; arsalara başvurabilmek için 10 Ekim 2022 tarihinden önce projenin bulunduğu belediye sınırları içerisinde ikamet etmek veya ilgili nüfusa kayıtlı olmak gerekiyor.

Buna göre, tahsis edilecek arsanın büyükşehir belediyesinin merkez ilçesinde olması halinde:

Büyükşehir belediyesinin merkez ilçesinin herhangi birinde ikamet edenler veya aynı belediyenin herhangi bir merkez ilçesi nüfusuna kayıtlı olanlar, o belediyenin merkez ilçesindeki herhangi bir projeye müracaat edebilir.

Örneğin, Ankara Sincan ilçesindeki projeye, Ankara’nın tüm merkez ilçelerinde ikamet eden veya Ankara’nın tüm merkez ilçe nüfusuna kayıtlı olanlar başvuru yapabilir.

ARSA İLÇEDEYSE 
Tahsis edilecek arsanın büyükşehir belediyesinin merkez olmayan ilçesinde bulunması halinde:

Büyükşehir belediyesinin merkez olmayan, projenin yer aldığı ilçesinde ikamet edenler ve nüfusları da bu ilçede kayıtlı olanlar, sadece bu ilçede yer alan projeye müracaat edebilir.

Örneğin, Ankara Nallıhan ilçesindeki projeye, Nallıhan ilçesinde ikamet eden ve Nallıhan ilçe nüfusuna kayıtlı olanlar başvuru yapabilir.

ARSA İSTANBUL’DAYSA 
Tahsis edilecek arsanın İstanbul’da bulunması halinde:

İstanbul il sınırları içerisinde ikamet edenler veya İstanbul il nüfusuna kayıtlı olanlar için yukarıda yer verilen şartlar aranmayacak.

İstanbul il sınırları içerisinde ikamet eden veya İstanbul il nüfusuna kayıtlı olanlar, İstanbul’daki herhangi bir arsa tahsis projesine başvuru yapabilirler.

ARSA BÜYÜKŞEHİRDE DEĞİLSE
Tahsis edilecek arsanın büyükşehir belediyesi olmayan il veya o ilin ilçelerinde bulunması halinde:

Büyükşehir belediyesi olmayan illerde o ilin merkez belediye sınırları içerisinde ikamet eden veya il merkez nüfusuna kayıtlı olanlar, o il merkezinde yer alan projelere başvuru yapabilir.

Örneğin Ardahan il merkezindeki projeye, Ardahan il merkezinde ikamet eden veya Ardahan il merkez nüfusuna kayıtlı olanlar müracaat edebilir. Büyükşehir belediyesi olmayan illerin ilçelerinde projenin bulunduğu ilçe sınırları içerisinde ikamet eden ve ilçe nüfusuna kayıtlı olanlar veya projenin bulunduğu il nüfusuna kayıtlı olanlar başvuru yapabilir.

Örneğin, Göle ilçesindeki projeye; Göle’de ikamet eden veya Göle nüfusuna kayıtlı olan veya Ardahan il nüfusuna kayıtlı olanlar başvuru yapabilir.

TAPULAR ARALIKTA - MÜSTAKİL VE MÜŞTEREK
İlk Evim Arsa projesi kapsamında müstakil ve müşterek olmak üzere iki farklı türde seçenek sunuluyor. Müstakil arsa, yüzölçümü planlama durumuna göre yaklaşık 350 ile 500 metrekare arasında değişen, en fazla bir adet brüt 150 metrekare konut yapmaya müsait arsayı ifade ediyor.

Müşterek arsa ise yüzölçümü değişiklik gösteren, plan yapılaşma koşullarına göre toplu yapı yapmaya müsait, birden fazla hissedarı olan arsa anlamına geliyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İlk Evim Arsa projesine yönelik sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

2 YILDA TESLİM 
“Kura ile vatandaşımıza verilecek arsaları iki gruba ayırdık” diyen Bakan Kurum, “Müşterek parsellerde hak sahiplerinin çoğunluk sağlamaları durumunda TOKİ başkanlığımız buradaki konutları yapma hususunda her türlü proje desteğini verecek. Bu parsellerde inşa edilecek binalar zemin artı 4-5 katı geçmeyecek. Müstakil parsellerde ise hak sahipleri belirlenen proje doğrultusunda evlerini inşa edebilecekler. En geç iki yıl içinde arsaların altyapısını tamamlayarak, eksikliklerini gidereceğiz. Aralık ayı itibarıyla planları onaylanan il ve ilçelerde hak sahipleri belli olan arsaların tapularını vatandaşlara teslim edeceğiz” açıklamasını yaptı. Öte yandan konutların finansmanı için bankalarla işbirliği de yapılacak.

FİYATLARI NE OLACAK? 
Müstakil parsel grubundaki arsalar, 192 bin 500 liradan başlayan fiyatlarla ve 1604 liradan başlayan sabit ödemelerle 10 yıl vadeyle faizsiz şekilde sunulacak. Müşterek parsellerin ödemeleri ise 112 bin 500 liradan başlayan fiyatlarla ve 937 liradan başlayan taksitlerle yine 10 yıl vadeyle sabit ödemelerle yapılabilecek.

YOĞUNLUĞA TC NO ÖNLEMİ 
Başvurular e-Devlet üzerinden ve Ziraat Bankası şubelerinden alınacak. E-Devlet’te yaşanabilecek yoğunluğu önlemek amacıyla başvurular TC kimlik numarasının son hanesine göre kademeli olarak alınacak. Buna göre, son hanesi 0 olan vatandaşlardan dün ve önceki gün başvurular alındı.

2 olan vatandaşlar 12 Ekim Çarşamba,

4 olan vatandaşlar 13 Ekim Perşembe,

6 olan vatandaşlar 14 Ekim Cuma,

8 olan vatandaşlar 15 Ekim Cumartesi günü başvuru yapabilecek.

16 Ekim Pazar gününden itibaren herhangi bir sınırlama olmadan başvuru yapılabilecek.

İŞYERLERİ DE BAŞLADI 
50 bin işyeri için de başvurular, e-Devlet üzerinden ve il merkezlerinde Halk Bankası, ilçelerde ise Ziraat Bankası şubelerinden yapılacak.

Başvuru bedeli olarak 2 bin lira alınacak. İlk etapta Ankara’dan Adana’ya, Erzurum’dan Diyarbakır’a, Kastamonu’dan Konya’ya 50 ila 200 metrekare büyüklüğünde 10 bin işyeri hizmete sunulacak. 350 bin liradan başlayan fiyatlar ve 2 bin 633 liradan başlayan taksitlerle 120 ay vadeyle memur maaş artışına göre ödeme yapılacak.

ÇİFTE ŞANS 
İlk Evim Projesi kapsamında konut başvurusunda bulunan kişiler İlk Evim Arsa projesine de başvuruda bulunabilir. Ancak noter kurası sonucunda iki projede de asil hak sahibi olmaya hak kazanmaları halinde sadece birini seçmek zorundalar

DİĞER BAŞVURU ŞARTLARI
18 yaşını doldurmuş TC vatandaşı olmak.

Aylık hane halkı gelirinin (kendisi, eşi ve 18 yaş altı çocukları) en fazla net 16 bin lira, İstanbul için 18 bin lira olması.

Arsa tahsis edilecek kimselerin, kendisinin veya eşinin veya ergin olmayan çocuğunun herhangi bir belediye sınırı içinde ev yapmaya müsait arsaya veya her hangi bir yerde bir ev veya apartmanın ayrı bir dairesine karşılık olan arsa payına (kat irtifakı tapusu) sahip olmaması.

TOKİ tarafından yapılmış uygulamalardan daha önce faydalanmamış olmak.

Başvuru bedeli olarak 500 TL yatırılması. Hak sahibi olamayanlara paraları iade edilecek, arsa tahsis edilenlerin ödemiş oldukları başvuru bedeli peşinat bedeline dahil edilecek.