Neredeyse gelenek haline gelen kasım ayı indirimleri ile pek çok uygulama ve platformlarda uygulanıyor. Ticaret Bakanlığı, kasım ayı indirimleri hakkında kılavuz yayınladı. Satıcıların ve e-ticaret platformlarının uyması gereken hususlar hakkında uyarı yaptı.

Bu indirimler kapsamında satıcıların ve e-ticaret pazaryerlerinin Ticaret Bakanlığı mevzuatına uyması gerekiyor. Mevzuata göre satıcıların tüketiciye ürünün özellikleri, cayma hakkı bilgisi, malın teslimi, hizmetin ifası gibi konularda açık ve anlaşılır bir şekilde bilgi iletmesi şartı var.

E-ticaret yoluyla yürütülen bu indirim dönemi, yanıltıcı indirimler, lojistik süreçlerde aksama, kötü niyetli satıcılarca ayıplı mal gönderimi veya ürün bedelinin tahsil edilmesine karşın mal göndermeme, cayma hakkını kullandırmama gibi birçok dezavantajları barındırabiliyor.

Geçtiğimiz yıllarda indirim miktarı ve oranı hesaplanırken, indirimden önceki satış fiyatına göre hesaplama yapılıyordu. Yapılan yasal düzenlemeyle birlikte son 30 gün içerisindeki en düşük fiyata göre hesaplama yapılması gerekiyor. Kampanyadan önce fiyatlar artırılarak gerçekçi olmayan oranlarda indirimler yapılmayacak.

Ticaret Bakanlığı’na bağlı Reklam Kurulu, belirlenen kurallara uyulup uyulmadığıyla ilgili olarak Kasım ayındaki indirimler hakkında detaylı inceleme yapacak. Aykırılık tespit edilmesi durumunda resen soruşturma açılacak.