Küresel iklim krizi, dünya genelinde su sorunlarına neden olmaya başladı. Yüksek sıcaklıklar ve düşük yağış oranları, kuraklıklara neden olarak mevsim normallerinin üzerinde bir sıcaklık dengesi oluşmasına yol açıyor.

Bu konuda Meteoroloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, Twitter hesabı üzerinden önemli mesajlarını paylaştı.

Orhan Şen, 90 günlük su kaldığını belirterek, "Bugün (23 Şubat) İstanbul İSKİ içme suyu barajlarındaki doluluk oranı %35. Geçen yıl bu zaman % 84 idi. Bugün barajlarda 308 milyon m3 su var. Bu suyun hepsi şehre verilse (%10 dip suyudur) 90 günlük su var demektir. Bu değerlerde yaza girersek susuzluk kapıda. Yağmuru hasat edelim.
Türkiye'de kuraklık devam ediyor. Yağış az. Mart ayında yağacak yağmurlar önem kazandı. Beklenilen yağış olacak mı? Şüpheli. Bu nedenle suyu tasarruflu kullanalım. Tarımda sulama suyunu iyi planlayalım. Şehirde içtiğimiz su ile kapıda araç ve halı yıkamayalım.

Dünyada doğal afetlerde 'kuraklık' ilk sıradadır. Sırası mı şimdi diyenleriniz olacaktır ama bence önemli. Tedbir almaz isek ileride önemli sosyo ekonomik problemlerle uğraşırız." dedi.

VENEDİK KURUDU!

İtalya'nın ünlü turistik destinasyonu Venedik, kuraklık krizi nedeniyle zor günler geçiriyor. Venedik'in ünlü kanallarında su seviyeleri düşmeye başladı ve bu durum, kanallarda taşımacılık yapanların rotalarını değiştirmesine neden oluyor. Venedik kanallarındaki su seviyesi düşüklüğü, ülkenin turizm sektörüne de olumsuz etki yaparak, kuraklık krizinin yayılma alanını genişletiyor.