AYM'den yeni "boşanma" kararı! Artık o süre beklenmeyecek AYM'den yeni "boşanma" kararı! Artık o süre beklenmeyecek

TBMM'de 28. Dönem başladı. 28. Dönem'de seçilen milletvekillerin çoğu yemin ederek görevlerine başladılar. TBMM'ye an itibarıyla en yaşlı üye sıfatıyla MHP Lideri Devlet Bahçeli başkanlık ediyor. Peki yeni TBMM Başkanı ne zaman seçilecek? İşte detaylar...

TBMM'deki başkanlık seçiminden önce bugün itibarıyla görevleri sona eren ve milletvekili seçilen eski bakanların Meclis'te düzenlenecek oturumda yemin ederek göreve başlaması bekleniliyor. Bunun ardından TBMM'de başkanlık seçimi süreci başlayacak. TBMM, başkanlık seçimi için 7 Haziran'da toplanması bekleniyor.

TBMM Başkanı nasıl seçilir?

TBMM Başkanı seçimi gizli oylama yöntemi ile gerçekleştirilecek. Adaylar belli olduktan sonra TBMM Başkanı seçiminde ilk turda 400 oy alması beklenecek. İlk turda 400 oy alınamaması halinde ikinci tur gerçekleştirilerek yine bir adayın 400 oy alması beklenecek. 400 oy yine alınamadığı takdirde üçüncü turda meclis salt çoğunluğu olan 301 oy ile bir adayın seçilmesi beklenecek. Herhangi bir adayın 301 oy alamadığı takdirde ise en çok oy almış olan ilk iki aday için bir daha oylama yapılacak ve en çok oyu alan TBMM Başkanı olarak seçilmiş olacak. Başkan seçildikten bir hafta sonra ise divan katip üyeleri, başkan vekilleri, idari amirler ile katipler belirlenecek.