Şile Tapu Müdürlüğü’nde, müdür ve memurların rüşvet aldıkları anlara ait görüntüler ve ses kayıtları ortaya çıktı.
Tapu müdürünün rüşvetle kendine ev aldığı iddiası üzerine Şile Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. Çalışanlar takibe alınırken kuruma gizli kameralar ve ses kayıt cihazları yerleştirildi. Yerleştirilen gizli kameralar rüşveti ortaya çıkardı.

TRT Haber muhabiri Muhammet Emin Şahin’in haberine göre, rüşvetin başındaki kişilerin bölgedeki bazı emlakçılar ve tapu dairesinde işi olanlarla samimiyet kurduğu belirlendi. İşini çözmek isteyen kişilerin rüşveti zarfların içinde, dosyanın arasında, kağıda sararak veya tokalaşarak verdikleri tespit edildi. Verilen rüşvet karşılığında bu kişilerin tapu işlemleri hızlandırıldı.

KONUŞMALAR KAYIT ALTINDA: 400 ONA VERİRİM 400 DE SANA
Yapılan ortam dinlemesiyle suç kaydedildi. Rüşvet miktarının değiştiği ve rüşvet üzerinden binlerce lira kazanıldığı tespit edildi. İşte o konuşmalardan biri:

Tapu Müdürü: Alo Hüseyin bu Şahin’in devri var. Cezası ne yazalım buna? Tamam büyük ceza keseceğiz, görüşürüz. “Cezası büyük olur” diyor.

Şahin S.: Halletsin ağabey.

Tapu Müdürü: Bir şey yapman lazım. Sen ne düşünüyorsun?

Şahin S.: 300 lira veririm.


Tapu Müdürü: Aaa!

Şahin S.: 400 vereyim.

Tapu Müdürü: Ben de büyük isterim.

Şahin S.: Ağabey büyük bu kadar olur.

Tapu Müdürü: Bin, 2 bin lira falan diyeceksin sandım.

Şahin S.: 400 ona veririm 400 de sana veririm.

Tapu Müdürü: Peki tamam haydi!

Eş zamanlı baskınlarda 82 şüpheli yakalandı. 4’ü emniyetteki işlemlerinin ardından serbest bırakıldı. Adliyeye sevk edilen 78 zanlıdan 32’si tutuklandı. Tutuklananlar arasında, tapu müdürü, müdür yardımcısı, 10 memur ve emlak komisyoncuları da var.

Savcılık tarafından şüpheliler hakkında 230 sayfalık iddianame düzenlendi. 53 zanlının rüşvet almak, vermek, aracılık etmek suçlarından 21’er yıl, 33 kişinin ise 12’şer yıl hapisle cezalandırılması istendi.

RÜŞVET ALMAYAN DIŞLANIYOR
Hazırlanan iddianamede zanlıların, çarkın dışında kalan memurları dışlayarak, mobbing uyguladıkları idade edildi. Tapu müdürünün rüşvet sisteminin düzenli işlemesi için sürekli tetikte olduğu aktarıldı.

İddianame kabul edildi. Rüşvet zincirine ilişkin dava Anadolu 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde sürüyor.