Türk Eğitim Sen Genel Başkanı Talip Geylan, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisinin, Türkiye'de en kolay iş bulunan 10 meslek içinde öğretmenliğin yer aldığı şeklindeki açıklamasını değerlendirdi. Geylan, 500 binin üzerinde eğitim fakültesi mezununun atanmadığı ve her yıl ortalama 40 bin eğitim fakültesi mezununun bakiyeye eklendiği bir ortamda ‘öğretmenlik en kolay iş bulan mesleklerdendir’ demenin gerçekçi olmadığını bildirdi.

Geylan açıklamasında şunları kaydetti: “Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi, Türkiye’de kolay iş bulunan meslekleri yüzdelerine göre açıklamış.


Listenin 8. sırasında da ÖĞRETMENLİK var. Mezunların altı ayda iş bulma oranı % 55.6, bir yılda iş bulma oranı ise % 11.4. Kamuda çalışma oranları % 70 dolayında imiş!


Aslında doğru soru şu olmalı:


Eğitim fakültesi mezunlarının yüzde kaçı ilk altı ayda, ilk bir yılda ve sadece ÖĞRETMEN olarak İŞ bulabilmektedir?


Ailesinin tarlasında ya da babasının bakkal dükkanında çalışan, işçi/amele olarak ya da herhangi bir işyerinde ara eleman olarak iaşesini sağlayan ya da polislik başta olmak üzere mezuniyetiyle alakası olmayan kamu kurumlarını tercih etmek zorunda kalan öğretmenleri de KOLAY İŞ BULAN ya da KAMUDA ÇALIŞAN olarak mı değerlendiriyoruz?


500 binin üzerinde eğitim fakültesi mezununun atanmadığı ve her yıl ortalama 40 bin eğitim fakültesi mezununun bakiyeye eklendiği bir ortamda ‘ÖĞRETMENLİK EN KOLAY İŞ BULAN MESLEKLERDENDİR’ demek ne kadar gerçekçidir?


Eğri oturalım, doğru konuşalım…