6 Şubat'ta Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 7.7'lik ve Elbistan merkezli 7.6'lık iki büyük depremde 40 bin üzerinde vatandaş hayatını kaybetti, binlerce vatandaş da evinden oldu. Deprem bölgelerinde yaşanan yıkımlar altyapı yatırımlarını zarara uğrattı. Bundan dolayı su şebekelerinde arızalar meydana geldi ve şebeke suyunun kalitesi konusunda bazı sorunlar ortaya çıktı. Aynı şekilde depremzedeler evlerine giremediği için sokakta veya parklarda kurulan çadır konteynır gibi geçici barınma unsurlarını sığındı. 

Türkiye'de ağır kayıplar varken, sınırın diğer tarafı olan Suriye'de de yıkım büyük, can kaybı fazla. Suriyenin bu tarafında olup mülteci olarak sığınan Suriyeliler, diğer taraftaki akrabalarına uğrayabilmeleri için izin verildi.

İç savaş nedeniyle ülkenin kuzeyinden Türkiye'nin güney kısmı başta olmak üzere birçok bölgeye yayılan Suriyeli mülteciler, Suriye'de deprem bölgesindeki akrabalarını ziyaret edebilmeleri için izin almak zorundalar.

Deprem nedeniyle ülkelerine ziyarette bulunmak isteyen Suriyeli mülteciler, Kilis Valiliğine müracatta bulunuyorlar.

Suriye'deki depremzedelerin yakını olan Suriyeliler, Valilikçe verilen 6 aylık izin ile ülkelerine dönebiliyorlar. Suriyeliler Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan çıkış yaparak 6 ay boyunca ülkelerinde durabilecekler.