Bu gece, nadir görülen bir gök olayı olan Süper Mavi Ay'ı gözlemleyebileceksiniz. Bu yılın dört ardışık Süper Ay'ından ilki 19 Ağustos’ta gökyüzünde belirecek ve Türkiye saatiyle 04.36’da en yüksek noktasına ulaşacak. Bu özel gök olayı, Süper Ay ve Mavi Ay'ın birleşimi olarak bilinen Süper Mavi Ay'dır. Bir sonraki Süper Mavi Ay olayları ise Ocak ve Mart 2037’de gerçekleşecek.
Süper Ay Nedir?
Ay’ın Dünya etrafındaki yörüngesi mükemmel bir çember değil, eliptik bir yörünge izliyor. Ay, Dünya’ya en yakın noktasına (perige) yaklaştığında, ortalama 363 bin 300 kilometre mesafede olur. NASA’ya göre, dolunay bu noktaya yaklaştığında Süper Ay olarak adlandırılır. Süper Ay, Dünya'dan daha büyük ve daha parlak görünür; bu fark, Ay’ın en uzak noktasında (apogee) olduğunda yaklaşık yüzde 14 daha büyük ve yüzde 30 daha parlak olarak gözlemlenebilir.
Süper Ay Nasıl Gözlemlenir?
Süper Ay, çıplak gözle rahatlıkla görülebilir ve izlemek için özel bir konum gerektirmez. Türkiye’de gece boyunca Ay'ı izleyebilir ve en yüksek noktasına 04.36’da ulaşmasını bekleyebilirsiniz. Michigan Eyalet Üniversitesi'nden Abrams Planetaryum Müdürü Shannon Schmoll, “Gökyüzü bulutsuz olduğu sürece Ay'ı net bir şekilde görebilirsiniz,” diyor. Süper Ay'lar, normal dolunaylardan yüzde 30 daha parlak oldukları için gözlemlenmeleri daha kolaydır.
Mavi Ay ve Turna Ay Nedir?
Her ne kadar adı "Mavi Ay" olarak bilinse de, Ay'ın bu gece rengi mavi olmayacak. Mevsimsel Mavi Ay, genellikle dört dolunaylı bir astronomik mevsimdeki üçüncü dolunay olarak tanımlanır. Dolunaylara doğadaki olaylara göre verilen isimler arasında, Ağustos ayında görülen dolunaya Algonquin kabileleri tarafından "Turna Ay'ı" denmiştir. Bu isimler 1930'larda Maine Farmer’s Almanağı tarafından popülerleştirilmiş ve o zamandan beri yaygın olarak kullanılmaktadır.
Bu gece gökyüzüne bakmayı unutmayın! Süper Mavi Ay, nadir bir gök olayı olarak unutulmaz bir manzara sunacak.