Küresel piyasalarda, yüksek faiz ortamı ve güçlenen doların ekonomilere yansımalarına ilişkin endişeler sürerken, dün İngiliz tahvil ve döviz piyasasında yaşanan çalkantının ardından bugün denge arayışının öne çıktığı görülüyor.

Merkez bankalarının geçen hafta agresif bir şekilde faizleri artırması ve yüksek faiz ortamının bir müddet daha süreceği sinyali vermesinin ardından küresel çapta dolar talebi güçlenmeye devam etti.

Bu durum diğer ülke para birimleri ve emtia piyasasında satış baskılarının derinleşmesine neden olurken, Brent petrolün varil fiyatı dün 82,5 dolarla 8 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Altının ons fiyatı da Nisan 2020’den bu yana ilk kez 1.621 dolar seviyesini gördü.

STERLİN/DOLAR PARİTESİ TÜM ZAMANLARIN EN DÜŞÜĞÜNDE

Avrupa tarafında, İngiliz hükümetinin toplam 45 milyar sterlini bulacak vergi indirimi uygulamasını devreye alacağının duyurulmasının ardından dün sterlin/dolar paritesi 1,0348 ile tüm zamanların en düşük seviyesine geriledi.

Vergi indirimi uygulamasının enflasyonist baskıları artıracağı beklentileriyle para piyasalarında İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) acil toplanacağı ve faizleri kasıma kadar 200 baz puan artıracağı fiyatlanmaya başladı.

Bu gelişmeler karşısında BoE’den açıklama gelirken, Banka’nın bir sonraki planlanmış toplantısında hükümetin açıklamalarının talep ve enflasyon üzerindeki etkisi ve sterlindeki düşüşün tam bir değerlendirmesini yapacağı ve buna göre hareket edeceği bildirildi.

Açıklamada, “Para Politikası Kurulu, görevine uygun olarak orta vadede enflasyonu sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2 hedefine döndürmek için gereken şekilde faiz oranlarını değiştirmekte tereddüt etmeyecektir”denildi.

DOLAR/TL’DE YENİ REKOR

Dolar/TL ise, Merkez Bankası’nın (TCMB) ikinci defa 100 baz puan faiz indirimine gitmesinin ardından bu sabah 18,50 seviyesini test etti ve güne yeni bir zirveyle başladı.

TL’de her gün, ancak oldukça sınırlı değer kaybı bir aydan fazla süredir görülüyor.

Dolar/TL dün de yeni haftaya yeni rekorla başlamış, 18,4808 ile tarihi zirvesini görmüştü. Bugün bankalararası piyasanın açılışında 18.4740-18,4680’den işlem görüyor.