Kamudanhaber - Özel Haber 
Dr.Mehmet Yılmaz


Sözleşmeli öğretmenlerimizin kadroya alınmasına dair kanun teklifi TBMM’ye sunuldu.  Bu kanun teklifine göre; “Kadroya geçirilen personel sözleşmeli pozisyonda geçirilen süreler dahil dört yıl hizmet süresini tamamladıkları tarihten itibaren nakil hakkına sahip olacaklardır. “ demektedir. 

Bu durum mevcut sözleşmeli öğretmenlerimizi kadroya geçse dahi mağdur edecek bir düzenlemeyi getirmektedir.

Şöyle ki;

Hali hazırdaki mevzuata göre öğretmenlerimiz,3+1 çakılı sözleşme kadrosuna imza atmaktadır.

Göreve başlayan öğretmenlerimiz 3 yıl sözleşmeli 1 yıl da kadrolu olarak atandıkları yerde görev yaptıktan sonra tayin hakkına kavuşmaktadır.

Ancak 3. yılın sonunda kadroya geçen öğretmenlerimiz, eş durumundan dolayı mazeret tayini hakkını kullanabilmektedir.

Fakat yeni getirilecek düzenlemeyle, “sözleşmeli pozisyonda geçirilen süreler dahil dört yıl hizmet süresinin tamamladıkları tarihten itibaren nakil hakkına sahip olacaklardır” ifadesiyle, mazeret tayinleri dahil 4. yılın tamamlanmasıyla yapılabilecektir.

Bu ne anlama geliyor?

Diyelim ki, mevcut mevzuata göre, 2 yıllık hizmeti olan Alperen öğretmenimiz önümüzdeki yıl 3. hizmet yılını doldurduktan sonra kadroya geçecek ve eş durumundan tayin isteyebilecekti…

Ancak şu an TBMM’ye sunulan kanun bu haliyle yasalaşırsa Alperen öğretmenimiz 4 yılını doldurduktan sonra; yani 2 yıl sonra mazeret tayini hakkını kullanabilecektir.

Sonuç olarak; Sözleşmeli öğretmenlerimizi kadroya alacak kanun düzenlemesinde kaş yapalım derken göz çıkartılmıştır. Öğretmenler kadroya geçip nakil hakkı beklerken bu süre 1 yıl daha mağduriyet oluşturacak şekilde uzatılmıştır.

Öğretmen sendikalarına duyurulur😉