Sözleşmeli öğretmen MEB'in 657 nolu devlet memurları kanunun 4/b bendine göre istihtam ettiği öğretmenlere denir. Görev yetki ve sorumluluk açısından kadrolu çalışan öğretmenlere göre aynı şartlar geçerlidir. Çakılı kadrodur, tayin isteme hakları yoktur (özür durmları hariç) görevde yükselme sınavlarına giremezler. 
Sözleşmeli Öğretme ile Kadrolu Öğretmen Arasında Farklar;
Maaş/Ek Ders
Sınav görevi, ek ders gibi çoğu görevde kadrolu öğretmen sözleşmeli öğretmenden daha fazla ücret alır. Örnek: Kadrolu öğretmen ek ders ücreti 39.4 TL iken Sınav görevi, ek ders gibi çoğu görevde kadrolu öğretmen ile aynı görevi yapan sözleşmeli öğretmenin ücreti daha az ek ders ücreti 33.79 TL dir.
Tayin
Kadrolu öğretmen; her tayin döneminde eş ya da mazeret sebebi ile tayin alabilir. Sözleşmeli öğretmen; tayin için belirli şartları sağlaması gerekir. 
İstihdam
Kadrolu öğretmen sürekli kadroludur. Sürekli sözleşmeli öğretmen 3 sene sonra kadro alır. 3 sene boyunca sözleşmesinin feshedilme durumu riski vardır. 
Sözleşmeli öğretmenler aile birliği istiyorlar 3+1 sistemiyle aileler parçalanıyor, çocuklar bir ebeveyninden mahrum olarak büyüyor. Ekonomik olarak da aileler iki ayrı yerde iki ayrı masraf yüzünden geçinemiyorlar. Aynı çatı altında yaşamak isteyen sözleşmeli aileler şartsız aile birliği istiyor. Aday öğretmenler dahil bütün sözleşmeli öğretmenler Cumhurbaşkanının yapacağı bir açıklama ile kadroya geçmek istiyorlar.