Sözleşmeli er uygulamasının başladığı 2011 yılında, sözleşme süresinin kısalığı ve tazminat oranının düşük olması nedeniyle istenilen başvuru sağlanamayınca yeni bir düzeme yapılmıştı. Sözleşmeli erlerden 7 sene görev yapanlar kamu kurum ve kuruluşlarına memur olarak aanacaklardı.

Kanunun ilk uygulama tarihinden bu yana yaklaşık 4 sene geçmesin rağmen YÖNETMELİK ÇIKARILMADIĞI İÇİN ATAMA YAPILAMIYOR.

2013 tarihli gazetelerde, "Sözleşmeli erlik uygulaması, hayata geçirildiği günden bu yana beklenildiği kadar rağbet görmedi. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) yetişmiş personel ihtiyacını karşılamak üzere tahsis edilen sözleşmeli er kadroları doldurulamadı. Sözleşmeli erlik uygulamasında bugüne kadar 15 bin kadro olmasına rağmen yalnızca bin 305 kişi istihdam edilebildi. Ayrıca 2013 ve 2014 için 57 bin kadronun bulunması ve son dönemde sınava katılan 3 bin 38 kişiden yalnızca 579'unun göreve başlayabilmesi yeni bir düzenlemenin gerekli olduğunu ortaya koymuştu." şeklinde haberler yapılmıştı.

Yönetmeliğim bir an önce yayımlanması VERİLEN SÖZÜN TUTULMASI AÇISINDAN ÖNEM ARZ ETMEKTEDİR.

6191 sayılı Kanun ne diyor?
Kamuda istihdam

EK MADDE 1 – (Ek: 13/7/2013-6496/5 md.)

(1) Sözleşmeli erbaş ve er olarak en az yedi hizmet yılını doldurarak ayrılanlardan nitelik belgesi olumlu olanlar, ilgili mevzuatlarındaki şartları taşımaları kaydıyla kamu kurum ve kuruluşlarının boş kadro ve pozisyonlarına bu maddedeki usul ve esaslar çerçevesinde atanırlar.

(2) Sözleşmeli erbaş ve erlerden talepte bulunanların bilgileri, hizmet süresi en fazla olandan başlamak üzere İçişleri veya Millî Savunma bakanlıkları tarafından yılda bir defa şubat ayının son gününe kadar Devlet Personel Başkanlığına bildirilir. İlgili personelin bildirilmiş olması atanma için tek başına hak teşkil etmez. Bu madde kapsamında personel istihdam etmek isteyen kamu kurum ve kuruluşları atama yapmak istedikleri boş kadro ve pozisyon sayısının iki katı kadar adayı Devlet Personel Başkanlığından her yılın 15 Mart tarihine kadar talep ederler. Devlet Personel Başkanlığınca 1 Mayıs tarihine kadar yılda bir defa kamu kurum ve kuruluşlarına sözleşmeli erbaş ve er olarak hizmet süresi en fazla olandan başlayarak aday listeleri gönderilir. Bir ay içinde yapılacak mülakatta başarılı bulunarak atananların bilgileri bir ay içinde ilgili kamu kurum ve kuruluşu tarafından Devlet Personel Başkanlığına bildirilir.

(3) Ataması yapılan personel göreve başladığı tarihten itibaren atandığı kadro veya pozisyonun mali ve diğer haklarından faydalandırılır. Bunların sözleşmeli erbaş ve erlikte geçen hizmet süreleri, 657 sayılı Kanunda öngörülen öğrenim durumlarına göre yükselebilecekleri dereceleri aşmamak kaydıyla, başlangıç derece ve kademelerine her yıl bir kademe ilerlemesi ve her üç yıl bir derece yükselmesi sayılmak suretiyle kazanılmış hak aylık, derece ve kademeleri ile emekli ikramiyesinin hesabına esas sürenin tespitinde değerlendirilir. Atama onayı alınmasına rağmen görevine başlamayanlar ile başladıktan sonra herhangi bir sebeple görevden ayrılanlar bu madde kapsamında yeniden istihdam edilemezler. Seferberlik, savaş veya terörle mücadeleden kaynaklanan zorunlu hâllerde, kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından birinci fıkrada belirtilen hizmet süresi uzatılabilir.[10]

(4) Başvuru, mülakat, atama ve diğer işlemlere ilişkin usul ve esaslar İçişleri ve Millî Savunma bakanlıkları ile Devlet Personel Başkanlığı tarafından müştereken çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.

(5) Bu madde kapsamında ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye, gerekli bilgi ve belgeleri istemeye, araştırma ve inceleme yapmaya ve uygulamayı yönlendirmeye Devlet Personel Başkanlığı yetkilidir.