Savaş 75. günde devam ederken, tüm dünyanın gözünü çevirdiği Rusya'nın Kızıl Meydan'da gerçekleştireceği Zafer Günü kutlamaları başladı. Başkent Moskova'daki tarihi Kızıl Meydan'da 9 Mayıs Zafer Günü kapsamında askeri geçit töreni düzenlendi. Törene, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yanı sıra Rusya Başbakanı Mihail Mişustin, kabine üyeleri, milletvekilleri, gaziler ve yabancı misyon temsilcileri katıldı.

PUTİN KONUŞMA YAPTI

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun askerleri selamlamasının ardından Putin bir konuşma yaptı. Konuşması sırasında Putin, herkesi bir dakikalık saygı duruşunda bulunmaya çağırdı. Putin'in hitabının ardından Kızıl Meydan'da 11 bin askerin katıldığı geçit töreni başladı. Geçit töreninde kötü hava koşulları nedeniyle hava araçlarının uçuşu iptal edilirken 131 çeşit silah ve askeri teknik araç sergilendi.

GEÇİT TÖRENİNDEKİ ARAÇLAR

Üçüncü nesil tank "Armata", modernize edilmiş T-72B3M model tank, kısa menzilli balistik füze sistemi "İskender-M", füze sistemleri Buk-M3 ve TOR-M2, S-400 hava savunma füze sistemi ve kıtalararası balistik füze sistemi "Yars" sergilenen silahlar arasında yer aldı. Otomatik yönlendirme ve atış kontrol sistemi ile donatılmış 122 milimetrelik "Tornado-G" çok namlulu roketatar ilk kez törende yer aldı.
 

KARANFİL BIRAKILDI

Geçit töreni sonrasında gazilerle birlikte Kremlin Sarayı yakınında bulunan Meçhul Askerler Anıtı'na çelenk bırakan ve saygı duruşunda bulunan Putin, Büyük Vatanseverlik Savaşı nedeniyle "kahraman" unvanı verilen şehirlerin isimlerinin yer aldığı dikili taşlara da karanfil bıraktı.

28 ŞEHİRDE TÖREN

9 Mayıs Zafer Günü, ülkenin pek çok yerinde vatandaşların katılımıyla ve askeri geçit törenleriyle kutlandı. Rusya'nın toplam 28 şehrinde 9 Mayıs Zafer Günü dolayısıyla düzenlenen geçit törenlerine toplam 65 bin asker, 2 bin 400 çeşit silah ve askeri teknik araç katıldı.


"VERİLECEK DOĞRU KARAR BUYDU"

Putin, konuşmasında, "Sınırlarımıza her gün daha çok yaklaştılar. Tehlike gün be gün artıyordu. Verilecek tek doğru karar buydu. Egemen bir devletin alabileceği tek doğru kararı aldık" ifadelerinde bulundu.

"NATO SINIRLARIMIZI TEHDİT EDİYOR"

Konuşmasının devamında Putin, "Her daim barışçıl çözümlerin yanındaydık. Biz bunu gördük. Donbas'ta yaşananlar savaşmayı hedefliyor. Kendimizi savunmak için bunu yapmaya mecbur kaldık. Batı, bizi dinlemedi. NATO sınırlarımızı tehdit ediyor. Batı toprağımızın işgaline hazırlanıyor. NATO, kesinlikle askeri bir operasyon başlattı ve bizim topraklarımıza el koymayı hedefliyor; sınırlarımızda tehdit oluşturuyordu. Verilecek tek doğru karar buydu. Egemen bir devletin alabileceği tek doğru kararı aldık." dedi.

"AMACIMIZ BELLİ"

Batı'nın Rusya'yı dinlemediğini söyleyen Putin konuşmasının devamında "Batı, Rusya'yı dinlemiyor; onların başka planları var. Şimdi bütün dünyanın Ukrayna'ya en modern silahları getirdiğini görüyoruz. Amacımız Ruslara karşı açılan savaşı durdurmaktır" sözlerine yer verdi.

"RUSYA HEP DENKLİK İLKESİNİ SAVUNDU"

Putin, sözlerine şu ifadelere devam etti:

"Şimdiye kadar düşmanlarımızla çok yerde savaş verdik. Ordumuzun cesaretinden ve savaşa katılanların çocukları ve torunlarının cesaretlerinden biz de övünüyoruz. Küresel savaşın dehşetini durdurmak için elimizden geleni yapma görevimiz var. Rusya hep denklik ilkesini savunmuştu. Sovyetlerin çöküşünden sonra ABD eşsiz bir durumdan bahsetti ancak yanılıyorlar. Rusya Sovyetler Birliği'nden ayrı bir karaktere sahip. Biz aynı ülke değiliz. Batı zafer için çok çalışmış olan Rusyaların çabalarını boşa çıkarmak istiyorlardır."

"BATI'NIN BAŞKA PLANLARI VARDI"

Batı'nın planlarından bahseden Putin, "Batı Rusya'yı dinlemek istemedi, başka planları vardı. Rusya askerleri ve Donbas askerleri kendi toprakları için savaşıyor. Bu nedenle 2. Dünya Savaşı'nın verdiği dersleri asla unutmamalıyız. Bugün bizler için hayatını kaybedenleri anıyoruz. 2014'de Odessa'da ölenleri de anıyoruz, Neo-Nazi'lerin elinde can verenleri de anıyoruz" dedi