ONS ALTIN 4 HAFTANIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNİ GÖRDÜ

Ons altın fiyatı 1.912 dolar düzeyini görerek yaklaşık 4 haftanın en düşük seviyesini gördü. Altın en son Rusya Ukrayna Savaşı cephesinde ateşkes iyimserliğinin arttığı 29 Mart 2022`de bu seviyenin altında işlem görmüştü.


GRAM ALTIN BELLİ BİR BANTTA KONSOLİDE OLDU

Dolar/TL desteğini yitiren gram altın, son haftalaarda 905-935 TL bandında konsolide oldu. Gram altın fiyatları özellikle 940 TL üzerinde ve 900 TL altında kalıcı olamıyor.


Fed`in Mayıs ayında yapacağı toplantıda 50 baz puanlık bir artırıma gitmesinin neredeyse kesinleşmesi, 75 baz puan artırım olasılığının dillendirilmesi altın fiyatları için satış baskısını beraberinde getirdi.


ABD DOLARI EN ÖNEMLİ PARA BİRİMLERİ KARŞISINDA 2 YILIN ZİRVESİNDE

Kur korumalı TL mevduat ürününün etkisiyle TL`de güçlü duruş sürerken, ABD Doları dünyanın önde gelen para birimleri karşısında neredeyse son 2 yılın en yüksek seviyesinde işlem gördü. Dolar endeksindeki yükseliş altın fiyatının gerilemesinde etkili olan bir diğer etmen olarak dikkat çekti.


ALTIN FİYATLARI İÇİN DÜŞÜŞ SÜRECEK Mİ?

Emtia Piyasaları Uzmanı Zafer Ergezen, altın piyasaları üzerindeki son gelişmeleri değerlendirirken, yatırımcıların merak ettiği `Altın fiyatları için düşüş sürecek mi` sorusunu yanıtladı.


`ALTIN DAHA GÜÇLÜ SATIŞLARLA YENİ HAFTAYA GİRDİ`

Altın fiyatları için Fed Başkanı Jerome Powell`ın açıklamalarından sonra bir miktar satış baskısı görüldüğünü ifade eden Ergezen, "Yeni haftaya altın daha da fazla satış baskısı ile başladı.


`SATIŞ BASKISINDA FED FAİZ KARARI EN BÜYÜK ETMEN`

Altın fiyatları için yaşanan bu satışın en büyük nedeni faiz artırımlarının devam edeceği yani daha fazla artarak devam edeceği endişeleri yatıyor.


Burada faiz artırımları dolar endeksi ve tahvil faizlerinin artmasına neden oluyor. Sonrasında ise ekonomik büyümelerin yavaşlamasına yol açıyor. Bu anlamda altın tarafında satış baskının artmasını bekleyebiliriz.


`RUSYA UKRAYNA KRİZİNDE ATEŞKES BEKLENTİLERİ ARTTI`

Diğer taraftan Rusya-Ukrayna krizi tarafında savaşın sonlanacağına yönelik beklentilerin bir miktar kanıksanmış olması da jeopolitik risklerin azalmasına yol açtığından altın fiyatları üzerine baskı oluşturan bir diğer etmen olarak dikkat çekiyor.


`KÜRESEL ENFLASYON ALTIN FİYATLARI İÇİN DÜŞÜŞÜ SINIRLIYOR`

Tüm bunların yanında çok ciddi bir küresel enflasyon problemi var. Bu durum altında düşüşü sınırlayan bir etmen olarak göze çarpıyor.


Normalde genel konjoktör içerisinde artan dolar endeksi ve tahvil faizleri, ekonomik büyümenin yavaşlaması emtia fiyatlarında düşüşü beraberinde getirir. Zaten bu bağlamda bütün emtia fiyatlarında düşüş bekliyoruz.


Burada tek avantajlı olabilecek emtialar arasında kıymetli metaller var. Ama buradaki tek kriter emtialarda tek bir senaryoya göre işlem yapılmaz. Dikkat edeceğimz şey "Küresel enflasyon ve enflasyon endişelerinin kontrolden çıkar mı" sorusu.


Enflasyonun kontrolden çıkabileceği beklentisi piyasalarda hissediliyor. Çünkü son gelen veriler beklentilerin neredeyse iki katıydı. Tahminlerde ve gerçekleşen verilerde ciddi farklılıklar var.


Bunun sonucunda enflasyondan korunmak için, nakit tutmak veya riskli varlıklara yatırım yapmak yerine kıymetli metaller öne çıkıyor. Bu durum Fed baskısı yiyen altın fiyatları için düşüşü sınırlıyor. Altın buradan güç alıyor.


`ONS ALTIN İÇİN 1.868 DOLAR BANDI KRİTİK"

Fed`in faiz artırımlarının güçlenmesi spot altın fiyatları için takip edeceğimiz seviyeler 1.912 dolar ve 1.868 dolar düzeyleri. Eğer beklentilerden daha şahin bir Fed görürsek 1.832 dolar seviyesine çekilen bir altın görebiliriz.


Benim en çok dikkat ettiğim iki seviye burada 1.832 ve 1.868 dolar bandı. Altın buraların üzerinde kaldığı sürece genel yükseliş trendinin değiştiğini söyleyemem.