ORC Araştırma, 2022'nin 32 ilde mayıs ayından beri gerçekleştirdiği seçim anketlerinin sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Anketlerin sonuçlarına bakıldığında AK Parti'nin 2018 seçimlerinde birinci sırada yer aldığı illerde oy kaybı yaşadığı görüldü. Öte yandan CHP ve İYİ Parti'nin oy oranlarında Cumhur İttifakı partileriyle kıyasıya bir çekişme içinde olduğu gözlendi. İYİ Parti'nin anketlerin gerçekleştirildiği 32 ilin birçoğunda oy kaybında artış yaşaması da ayrıca dikkat çekti.

İŞTE ORC ARAŞTIRMA'NIN MAYISTAN BU YANA 32 İLDE SEÇİM ANKETLERİNİN SONUÇLARI

ORC'nin Tekirdağ'da 13-17 Mayıs tarihleri arasında 1458 kişi ile görüşerek gerçekleştirdiği seçim anketinin sonuçlarına göre 2018 seçimlerinden beri AK Parti yüzde 7,6, oy kaybı yaşarken bu oran CHP'de yüzde 2,9, MHP'de ise yüzde 2,6'ya ulaşıyor. İYİ Parti'nin yüzde 9,6'lık oy kazancı ise dikkat çekiyor.

Manisa'da 12-16 Mayıs aralığında 2590 kişinin katıldığı ankette ortaya çıkan sonuçlara göre oy kaybı oranları AK Parti'de yüzde 7,5 MHP'de yüzde 4,2 olarak gerçekleşiyor. İYİ Parti'de yüzde 5,9'luk artış yaşanırken CHP ise yüzde 2,1'lik artışı sağlıyor

Çanakkale'ye gelindiğinde 11-13 Mayıs aralığındaki sonuçlar Cumhur İttifakı'nın toplam oy kaybının yüzde 13 olduğunu ortaya koyuyor. CHP'de 0,7'lik bir artış gözlemlenirken İYİ Parti'nin seçmen oranında yüzde 7,3 oranında artış görülüyor.

Balıkesir'de de AK Parti ile MHP'nin oy kaybı yüzde 13 oranında görülüyor. İYİ Parti'de ise yüzde 9,1'lik oy artışı gözlemleniyor.

AK Parti'nin yüzde 6,5 oranında oy kaybı yaşadığı Kırklareli'de muhalefet lideri CHP'nin oy kaybı yüzde 4,4 oranına ulaşıyor. İYİ Parti ise yüzde 8,8 oranında oy kazancı yaşıyor.

Birinci sırada yer aldığı Aydın'da CHP'de yüzde 1,8 oranında oy kaybı gözleniyor. Kentte HDP yüzde 3'ün üstünde, AK Parti ile MHP toplamda yaklaşık yüzde 9 oranında oy kaybederken İYİ Parti'de yüzde 12'nin üstünde oy artışı görülüyor.

Cumhur İttifakı'nın Denizli'de yüzde 13'e yakın bir oranda oy kaybı yaşadığı Denizli'de CHP ve İYİ Parti'de yüzde 10'un üzerinde oy artışı görülüyor.

Haziran ayı anketine göre Antalya'da Cumhur İttifakı'nda yüzde 14'ün üzerinde oy kaybı, CHP ve İYİ Parti'nin ise yüzde 13'e yakın oy artışı var.

Burdur'da ise AK Parti'de yüzden 10'un üstünde, MHP'de yüzde 7'ye yakın oy kaybı yaşanıyor. CHP ve İYİ Parti'de ise yüzde 14'e yakın artış gözlemleniyor.

8-11 Haziran aralığında Isparta'da gerçekleştirilen anket sonuçlarına göre Cumhur İttifakı partileri AK Parti ve MHP'de yüzde 18'den fazla kayıp yaşanıyor. Öte yandan Millet İttifakı'ndan İYİ Parti ve CHP ise yüzde 14'in üstünde bir oranda seçmen kazanmış görünüyor.

Giresun'daki haziran anketi sonuçlarına bakıldığında Cumhur İttifakı'nda yüzde 20'ye yakın oy kaybı gözlemleniyor. CHP ve İYİ Parti'de ise yüzde 15'in üstünde oy artışı görülüyor.

Karabük'te AK Parti ve MHP'nin oy kaybı oranı yüzde 18 olarak ortaya çıkarken CHP ile İYİ Parti'de yüzde 15'in üstünde seçmen kazancı görülüyor.

AK Parti'nin Samsun'daki oy oranındaki düşüş anket sonucuna göre yüzde 11'in üstünde. MHP'de aynı oran yüzde 7,3 olarak gözlemlenirken İYİ Parti ile CHP'de yüzde 15'ten fazla oy artışı görülüyor.

Trabzon'daki sonuçlara bakıldığında 2018'de yüzde 56 oy alan AK Parti'nin yüzde 15'e, MHP'nin kayıp yüzde 7'ye yakın oy kaybı yaşadığı görülüyor. Millet İttifakı partilerinden İYİ Parti'de yüzde 9,5, CHP'de ise yüzde 8,1 oranında artış gözlemleniyor.

Erzurum'da AK Parti 2018 seçimlerinde yüzde 50 oy oranını geçerken 2022 haziran anketi sonuçlarına göre Cumhur İttifakı oran olarak yüzde 17'nin üstünde oy kaybetmiş durumda. Millet İttifakı ise anket sonucuna göre yüzde 17'den fazla seçmen kazanmış.

Mersinde 9-13 Haziran tarihleri aralığında gerçekleştirilen anket sonuçları AK Parti ile MHP'nin yüzde 10'a yakın oranda oy kaybettiğini, CHP ile İYİ Parti'nin ise yüzde 10'a yakın oranda yükselişte olduğunu gösteriyor.

Adana'da 2018'de birinci parti olan AK Parti, anket sonucuna göre yerini 0,9 oy oranıyla CHP'ye bırakıyor. Millet İttifakı'ndaki oy artışı yüzde 10'un üstünde görülüyor.

Cumhur İttifakı'nın yüzde 15'ten fazla kayıp yaşadığı Kocaeli'de Millet İttifakı partileri yakın bir oranda oy kazanmış görünüyor. Kentte AK Parti yüzde 37,6 oy oranıyla birinci sıradaki yerini koruyor.

Anket sonucuna göre Tekirdağ'da AK Parti yüzde 15 oranında oy kaybetmiş görünüyor. CHP ise 1 ay önceki sonuçlara göre yüzde 5'lik bir artışla yüzde 40'ın üzerine çıkıyor. MHP'de bir ayda oy kaybı oranı yüzde 2,6'dan yüzde 3,1'e çıkarken İYİ Parti'de bu oran yaklaşık yüzde 2 oranında olarak ortaya çıkıyor.

Haziran anketinde Muğla'da Cumhur İttifakı yaklaşık yüzde 12'lik bir düşüş yaşarken aynı oranda CHP ve İYİ Parti'nin oylarında yükseliş gözleniyor.

Nevşehir'deki haziran anketine bakıldığında ise Millet İttifakı partilerinde yüzde 15'ten fazla yükseliş görülüyor. Öte yandan AK Parti'de yüzde 13'ün, MHP'de ise yüzde 8'in üstünde oy kaybı gözleniyor.

Afyonkarahisar'da haziran anketine sonucuna göre Cumhur İttifakı neredeyse yüzde 20 oy kaybetmiş durumunda.

Bilecik'teki haziran anketine bakıldığında ise sonuçlarda CHP ve İYİ Parti yüzde 15'e yakın oy kazandığı görülüyor.

Temmuzda Ankara'da yapılan ankette CHP ve İYİ Parti'de yüzde 10'a ulaşan bir yükseliş görülürken AK Parti'de yüzde 9 oy kaybı, MHP'de ise yüzde 6'yı geçen bir oy kaybı görülüyor.

Cumhur İttifakı'nın yüzde 20'ye yakın oy kaybı yaşadığı Kırıkkale'de CHP ve İYİ Parti'nin oy oranlarındaki yükseliş ise yüzde 13 civarında.

Kahramanmaraş'ta AK Parti 2018'de yüzde 60'a yakın oy alırken 2022 temmuz anketi sonucuna göre kentte Cumhur İttifakı'nın toplam oy kaybı yüzde 20'yi aşmış durumda.

2018'de Elazığ'da AK Parti ve MHP toplamda yüzde 70 oranında oy alırken temmuz anketinde iki partinin oy kaybının yüzde 20'ye yaklaştığı görülüyor.

AK Parti'nin 2018'de kazandığı birinciliği kaybettiği Hatay'da temmuz ayı anketine göre Cumhur İttifakı yüzde 15'ten fazla oy kaybetmiş görünüyor.

Zonguldak'ta AK Parti'nin 2018'e göre oy kaybı oranı yüzde 10'dan fazla. Cumhur İttifakı'nın oran olarak yüzde 15'ten fazla oy kaybettiği ilde ikinci sıradaki CHP ile AK Parti arasındaki farkın iki puana düştüğü görülüyor.

Sivas'ta anket sonucuna göre Büyük Birlik Partisi (BBP) oylarıyla Cumhur İttifakı'nın toplam oy oranı yüzde 60 civarında. Millet İttifakı partilerinde yüzde 13'ün üstünde yükseliş gözleniyor.

Eskişehir'de temmuz anketinin sonuçlarına bakıldığında Millet İttifakı'nda yüzde 10'un üzerinde bir oy kazancı gözleniyor.

2018'de Kütahya'da yüzde 54'ü geçen AK Parti temmuz anketinin sonuçlarına göre yüzde 13'ün üstünde bir oy kaybı yaşıyor. MHP'de bu oran yüzde 8 olurken Cumhur İttifakı'nda toplam kayıp yüzde 25'e yaklaşıyor

Temmuzda Uşak'ta CHP ve İYİ Parti'nin oylarında yaşanan toplam artış yüzde 13'e yaklaşıyor. AK Parti'nin 2018'de yüzde 44'e yakın oy aldığı kentte AK Parti ile CHP arasındaki farkın yüzde 2'ye düştüğü gözleniyor.

Temmuz ayında yapılan Türkiye geneli anketin sonuçlarına bakıldığında altılı masada yer alan partilerin oylarının toplam oranının yüzde 52'ye ulaştığı görülüyor. Öte yandan HDP ve Cumhur İttifakı'nda yer almayan diğer muhalefet partilerinin oylarıyla birlikte muhalefet partilerinin toplam oyu yüzde 60'ın üstünde görülüyor.