Irak ve Suriye'nin kuzeyine yönelik Pençe-Kılıç Harekatı ile hava harekatı başlatılmış ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, karadan operasyon yapılabileceğine yönelik mesaj vermişti.

2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi’nin görüşmelerinin sürdüğü Meclis Genel Kurulu’nda konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Tosun, sınırötesi gerçekleştirilen operasyonlardan endişe duyduklarını, barışın gelmesi adına tülbendini yere attığını belirterek ''operayonlar durdurulsun'' dedi. HDP'li vekilin sözkonusu konuşması ise şu şekilde:

En çok da kadınların ihtiyacı var. Çünkü çatışmalardan en çok yara alan kadınlardır. Öyleyse geleneklerimizde beyaz tülbendini yere atarak çatışmaları sonlandıran kadınların, bugün de bu gücünü kullanması gerekir.

Ben de çatışmaların son bulması için tecrit sisteminin kaldırılması ve bu coğrafyaya olumlu bir barışın gelmesi için tülbendimi tüm savaş kararlarının verildiği buraya atıyorum. Operasyonlar durdurulsun, İmralı'daki tecrit kaldırılsın, onurlu barışın yolu açılsın."