Kamudanhaber- Özel Haber

Bugün 5 0cak 2021, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın 5 Temmuz 2020 tarihinde "sendika üyelik ve istifa işlemlerinin E-Devlet üzerinden yapılabilmesi için çalışma başlatıldığını" belirtmesinin üzerinden tam 6 ay geçti.

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisince gerçekleştirilen çalışmalar, vatandaşın büyük memnuniyetini sağlamakta. Bugün Avrupa’nın birçok ülkesinde bile basit bürokratik işlemler için 80’lerin Türkiye’sindeki gibi birçok evrak düzenlenmekte, iş gücü ve zaman kaybı oluşmaktayken; Türkiye, dijital dönüşüm konusunda e-Devlet uygulamasıyla takdir topluyor.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından 5 Temmuz 2020 tarihinde yapılan açıklamada da 2 milyona yakın devlet memurunun hayatını kolaylaştıracak olan sendika üyelik ve istifa işlemlerinin E-devlet üzerinden yapılabilmesi için çalışma başlatıldığı bildirilmişti. Bu kapsamda, "Çalışma Hayatım" bütünleşik hizmeti ile vatandaşların iş arama, çalışmaya başlama, sigorta, emeklilik, sendika, mesleki yeterlilik gibi çalışma hayatını oluşturan tüm iş ve işlemlerin bütünleşik bir yapıda sunulmasının planlanması da bekleniyordu.

Bilindiği gibi işçi sendikalarına üye olan işçiler, sendikalardan ayrılma işlemlerini E-Devlet modülü üzerinden gerçekleştirebiliyorlar. Devlet memurları ise bu haktan şimdilik mahrumlar.

Devlet memurlarının sendikalara üyelik ve ayrılış işlemleri 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu'nun ilgili hükümlerine göre halen fiziki ortamda ve kâğıt üzerinde yürütülmektedir. Bu da her yıl tonlarca kâğıt israfı ve ağaç kesilmesi anlamına gelmekte.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında yürütülen E-Devlet hizmetlerinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması çalışmaları kapsamında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca sendika üyelik ve istifa işlemlerinin E-Devlete entegre edilmesi çalışmalarının neden başlatılmadığı merak konusu.

Üyelik işlemlerinin E-Devlet modülüne taşınmasının kimi sendikalarca istenmediği ve bu yüzden gerçekleşmediği de iddialar arasında.