Kahramanmaraş merkezli, 10 ilde etkili olan ve 7.7 ile 7.6 şiddetindeki depremler sonrası sebze fiyatları yükselişe geçti. Depremin etkisiyle seralar hasar görürken, çiftçiler de tarlalara giremediler.

Deprem sonrası yaşanan ters göç nedeniyle, önümüzdeki dönemde rekoltelerde azalma olabileceği uyarısında bulunuldu. Hal esnafı ise sebze fiyatlarında yüzde 150 oranında artışlar olduğunu belirtti.

Deprem, çevre illeri de etkilerken yollarda yaşanan yoğunluk, ürün tedarikini olumsuz etkiledi. Hal esnafları, bu mevsimde maydanoz, dereotu, ıspanak, pırasa, beyaz lahana, roka gibi ürünlerin çoğunun deprem bölgesinden geldiğine dikkat çekti.

YÜZDE 150 ARTIŞ

Hale gelen ürünlerin birçoğu, deprem bölgesinden geldiği için, afetten kaynaklı olarak kimsenin bu ürünleri toplamaya zaman ve gücünün olmadığı belirtildi. Bu durum, ürünlerde yüzde 150 civarında artışa neden oldu.

Hal esnafı, fiyat artışının 3-5 gün geçerli olduğunu ve daha sonrasında fiyatların normale döndüğünü ifade etti. Ancak ürün azlığından dolayı, bir demet maydanozun fiyatı geçtiğimiz hafta 25 TL'ye kadar çıktı.