14 Mayıs öncesinde kamuoyuna yaptıkları açıklamalarda Millet İttifakı adayı Kılıçdaroğlu'nun 4-5 puan ile Cumhur İttifakı adayı Erdoğan'ın önünde olduğuna yönelik paylaşımları, 14 Mayıs'tan sonra yeniden gündeme oturdu.

Mart Ayı Enflasyonu Ne Kadar Olacak? İşte Ekonomistlerin Beklentisi Mart Ayı Enflasyonu Ne Kadar Olacak? İşte Ekonomistlerin Beklentisi

Gerçek seçim sonuçları ile tahmini olarak paylaşılan sonuçlar arasında tam tersi bir durumun olması, anket firmalarını eleştiri yağmuruna tutuldu.

Pek çok siyasi isim dahil birçok kesimden eleştiri yağmuruna tutulan anket firmalarının birçoğu sessizliğini korurken, ORC araştırma nihayetinde sessizliğini bozdu. 

Günlerden sonra sessizliğini bozan ORC Araştırma Genel Müdürü Mehmet Pösteki, hiç kimseyi bile isteye yanıltmadıklarını söyledi.

0RC ARAŞTIRMA SON ANKETTE KEMAL KILIÇDAROĞLU'NUN OY ORANINI YÜZDE 51,7 OLARAK ÖNGÖRDÜ

ORC Araştırma, 12 Mayıs'ta yayınladığı cumhurbaşkanı seçimi anketinde Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yüzde 51.7, Cumhur İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan'ın yüzde 44,3, ATA İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan'ın yüzde 2.8 ve Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'nin yüzde 1.3 oranında oy alacağını öngörmüştü.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Pösteki, paylaşımında şu ifadeleri kaydetti:

"Uzun yıllardır gerek siyasi eğilim, gerekse toplumsal konularda araştırmalar yapıyor, bulduğumuz sonuçları da sizlerle paylaşıyoruz.

14 Mayıs seçimlerinin hemen öncesinde açıkladığımız araştırma sonuçlarını da, kimseyi kayırmadan objektif bir şekilde duyurduk.

Maalesef açıklanan seçim sonucu ile araştırma sonucumuz uyuşmadı. Bu konuda sizlere hayal kırıklığı yaşattığımızın bilincindeyiz. Ancak şundan emin olunuz ki hiç kimseyi bile isteye yanıltmadık.

Hatta seçim sonuçları konusunda yanılan birçok sektör kuruluşunun da bunu yapmadığını biliyoruz.

Ülkemiz çok büyük bir afet sonrası bir baskın seçim yaşadı. Birçok yurttaş için seçim birinci öncelik olmaktan çıktı ve çok büyük bir seçmen hareketliliği oldu.

Örnekleme yapmak, yanlılık kontrolü yapmak zorlaştı. Yüz yüze anket yapabilmek neredeyse imkânsız hale geldi. Çeşitli sebeplerle vatandaşlık ve oy kullanma hakkı kazanmış seçmenlere araştırmalarda ulaşmak zaten başlı başına bir problem haline geldi.

Bu ve bunun gibi birçok sebep yanılmamıza sebep olmuş olabilir.

Gerekli inceleme ve karşılaştırmaları yapmaya devam ediyoruz.

Tespit edeceğimiz tüm aksaklık ve hataları düzeltmek için ciddi bir gayret içindeyiz.

28 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı 2.Tur Seçiminde, bu durumu telafi edeceğimizden şüpheniz olmasın.''