Dışişleri Bakanlığı'nın verilerine göre, Türkiye dışında 6,5 milyondan fazla Türk vatandaşı yaşamaktadır, bunların 5,5 milyonu Batı Avrupa ülkelerinde. Son seçimler olan 24 Haziran 2018'de, seçmen sayısı 3 milyon 44 bin 837 olarak belirlenmiş ve bunların 1 milyon 525 bin 279'u oy kullanmıştı. Bu sefer, Yurt Dışı Seçmen Kütüğü'nde kayıtlı seçmenler, cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri için oy vermek için örneğin Berlin Başkonsolosluğu'nda ve Türkiye'ye giriş-çıkışlarda gümrüklerde kurulan sandıklarda oy kullanabilecekler. Yurt dışında oy verme işlemi, 27 Nisan Perşembe günü başlayacak ve 9 Mayıs Salı günü sona erecek. Oy kullanımı ayrıca gümrük kapılarında 14 Mayıs'a kadar devam edecek.

SEÇİMLER İKİNCİ TURA KALIRSA NE OLACAK?

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalması durumunda, yurt dışında ve gümrük kapılarında oy verme işlemi 20 Mayıs Cumartesi günü başlayacak ve vatandaşlar 24 Mayıs Çarşamba gününe kadar oy kullanabilecek. Bu durumda, gümrük kapılarındaki sandıklar 28 Mayıs'a kadar oy işlemi için açık kalacak. Seçim sürecinde gümrüklerde 24 saat boyunca oy kullanılacak.

Seçmenler, başkonsolosluklarda veya gümrüklerde iki oy pusulası ile kabine girerek tercihlerini yapacaklar. Bir pusulada Cumhurbaşkanlığı seçimi adayları yer alırken, diğerinde ise milletvekili seçimi için partilerin isimleri ve amblemleri yer alacak.

Bankaların Mevduatında Rekor Artış, Kredi Hacmi %52 Büyüdü Bankaların Mevduatında Rekor Artış, Kredi Hacmi %52 Büyüdü

Tercih yapıldıktan sonra, her iki pusula tek bir zarfa konulacak ve seçim sandıklarına atılacak. Yurt dışında kullanılan oylar, oy sayımı yapılmadan önce, seçim sürecinin sonunda mühürlü çuvallarla THY'ye ait uçaklarla Ankara'ya gönderilecek.

Tüm oy torbaları, Türkiye genelindeki oy kullanma işlemi sona erene kadar burada muhafaza edilecek ve 14 Mayıs'ta oy verme işleminin sona ermesinin ardından sayılmaya başlanacak.

Yurt dışında yaşayan ve oy kullanma hakkına sahip olanların üçte ikisi Almanya, Fransa ve Avusturya'da yaşıyor. Uzmanlar, yurtdışından yüksek katılımın cumhurbaşkanlığı seçiminde ve milletvekili sayısında dengeleri değiştirebilecek rol oynayabileceğini belirtiyorlar ve son seçimlerde %50 olan katılım oranının bu sefer daha da yükselmesinin beklendiğini ifade ediyorlar.