Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a gönderdiği mektupta; Türk İş’in Şubat 2023 ayı için belirlediği yoksulluk sınırının 30 bin 700 TL olarak açıkladığını ve yine Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığının yayımladığı 24 Şubat 2023 tarihli raporda da: En Düşük Memur Maaşının 10 bin 441,9 TL, Ortalama Memur Maaşı ise 12 bin 200,5 TL olarak gösterildiğini kaydeden İNOSAM Başkanı Gürkan Avcı, mektubun içeriğiyle ilgili şunları kaydetti;

TÜİK tarafından Ocak 2023 ayı enflasyon oranı yüzde 6,65, Şubat 2023 ayı enflasyon oranı yüzde 3,15 olarak açıklandı, Mart 2023 ayı enflasyon oranın da yüzde 5 civarında açıklanmasını bekliyorum. Bu durumda 2023 yılının ilk üç ayının enflasyon oranı toplamda yüzde 15’i geçiyor. Yani sene başında memur ve emeklilere verilen yüzde 30’luk maaş artışı eridiği gibi 2023 Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran'da çıkabilecek enflasyonun etkilerini de tahmin etmek istemiyorum. Sene başında yapılan yüzde 30’luk maaş zammının yanında alım gücü konusundaki devasa farka ise hiç girmek istemiyorum. Memur, emekli ve asgari ücretli geçim sıkıntısı ve yaşam zorluğunu iliklerine kadar hissetmektedir. Zorunlu ve zaruri ihtiyaçlarda yaşanan fiyat artışları memur ve emekli maaşlarına yapılan zammın kat kat üzerine çıkmıştır. Yani, her şey ayan beyan ortadadır. Hülasa kıssadan hisse son söz; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kayıpları gidermek ve çetin bir geçim mücadelesi veren memur, emekli ve asgari ücretliler için acilen 5 bin TL seyyanen zam yapılması şart olmuştur.

Mektupta, özellikle son 4 yıldır memur, emekli ve asgari ücretlilerin maaş artışları ve gerçekleşen enflasyon çerçevesinde ciddi kayıplar yaşadığını kaydeden Gürkan Avcı, “Kayıpları gidermek için, 5 bin TL seyyanen zammın biran önce açıklanması ve maaşlara yansıması elzem ve şart olmuştur” dedi.

Avcı mektupta, “Sayın Cumhurbaşkanım. Memur, emekli ve asgari ücretli zor durumda ve zorlu bir geçim savaşı veriyor. Masraflar arttı, mutfaktaki enflasyon hız kesmiyor. Sizden gelecek zam haberini umutla bekliyor. 14 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği Genel Seçimlerine 2 ay gibi kısa bir süre kaldı. Seçimlere 2 ay kalmışken Ocak ve Şubat ayının enflasyon rakamları memura verilen zammı şimdiden eritmiş durumda iken emekçilerin ve emeklilerin aileleri maaşlarına gelecek zammı dört gözle beklemektedir. Bu bekleyişin olumlu bir cevap ile hemen ve bir an önce karşılanması çalışanları ve ailelerini çok mutlu edeceği ortadadır.

Bu mektubu ve mektubun içeriğini ar-ge ekibimizle yaptığım uzun istişareler ve ekonomik verilerin incelenmesi nihayetinde yazmaya karar verdim. Dar ve sabit gelirli aileler maaşlarına seçim öncesi zam isterken herhangi bir siyasi talepten öte kendi yaşam kalitelerini öncelikle korumak ve ülkenin kazancından refah payı almak amacıyla yani haklı bir beklenti içerisindedirler.

Hülasa bu ortamda maaşlara zam bir siyaset üstü konudur. Bu sebeptendir ki memura, emekliye, işçiye yapılacak zam, onların yaşam kalitesini yükseltmenin yanı sıra verilen hizmetin kalitesini artırmak ve ekonominin canlılığını sağlamak yönünden de fayda sağlayacaktır. Hassül hülasa memura, işçiye ve emekliye seçimi beklemeden yapılacak 5 bin TL ‘lik seyyanen zam annelerin mutfakta nefes almasını, çocukların ve gençlerin mutlu edilmesini ve yaşlılarımızın yaşam kalitesinin artmasını sağlayacaktır yani herkes için faydalı bir durum olacaktır. Zammın seyyanen yapılması da memur maaşları arasındaki uçurumu da bir nebze azaltacaktır” dedi.