Ülkemiz başta olmak üzere tüm dünya genelinde enflasyonun etkilerini görmekteyiz. Enflasyon sonucunda meyve ve sebzeler başta olmak üzere birçok ürün zamlanmaktadır ve vatandaşların alım gücü düşmektedir. Bu durumun başlıca örneğini Antalya’da meyve ve sebze fiyatlarında görmekteyiz. Antalya Ticaret Borsası kurumunun açıklamış olduğu verilere meyve ve sebze fiyatlarının büyük bir değişim içerisine girdiğini söylemekteyiz.

Endeks ve Değişim Oranları

Meyve ve sebzelerde değişim endekslerine bakacak olursak, sebzede 86 endeksini görmekteyiz. Detaya indiğimizde bu durum domateste 72, meyvelerde ise 80 oranındadır. Domateste miktar olarak baktığımızda %183,20 oranında bir artış bulunmaktadır. Bu artış miktarı sebzelere ise %90,57 oranında yansımış bulunmaktadır. Bu artışları geçen yıl oranlarına göre kıyasladığımızda ise domatesin miktar artış oranını %38,22 olarak görmekteyiz. Sebzenin miktar artış oranı %43,46 olurken meyvelerde ise bu durum %36,17 olmaktadır.

Bu değişimlerden halk oldukça şikayet eder duruma gelmiştir. Söz konusu değişimler rekor kıracak düzeyde olup, geçen yıllar arasındaki fiyat değişimi ortalamasının üzerinde olduğu bilgisine varıldı. Meyve endekslerine baktığımızda bu artışın hem mevsimsel kaynaklı olduğunu, hem de enflasyon kaynaklı olduğunu görmekteyiz. Meyvelerde %36,17 oranında bir artış bulunurken bu durumu %3,69 oranında bir endeks karşılamaktadır.

Antalya Ticaret Borsası’nın yukarıda açıklamış olduğumuz verilerine göre, son yedi yıl içerisinde meyve sebze kategorisinde en büyük artışın bu yıl olduğunu söylemekteyiz. Özellikle domateste oldukça yüksek bir artış gözlenmesi dikkatleri çekti. Daha önceki aylara göre daha yüksek bir artış gösterdiği belgelendi. Eylül ayında durum farklı olurken bu ay yaşanan artış rekor gösterdi.