Milli Eğitim Bakanlığı'na ait Sayıştay raporunda kadrosu çeşitli okullarda veya bakanlığın çeşitli birimlerinde olan, farklı yerlerde görevlendirilen yönetici ve öğretmenlere gerekli koşulları sağlamamalarına rağmen ek ders ücreti ödendiği ortaya çıktı.

Bunun yanı sıra raporda bunu denetleyebilecek bir düzeneğin de olmadığına dikkat çekildi.

FİİLEN BAŞKA KURUMLARDA GÖREV YAPIYORLAR

Raporda şu ifadeler kullanıldı:

“Bakan onayı ile başka kurumlarda görevlendirilen ancak görevlendirildikleri kurumda Bakanlığa verilmiş bir görevi ifa etmeyen yönetici ve öğretmenlere görevlendirildikleri tarih itibarıyla ek ders ücreti ödenmeye devam edildiği, başka kurumlar nezdindeki görevlendirmelerin il içi ya da il dışı olması fark etmeksizin Bakan Onayı ile yapılması gerekirken, Valilik Oluru ile il içi kurumlar arası görevlendirmeler yapıldığı ve bu şekilde görevlendirilenlere ek ders ücreti ödendiği, Valilik Oluruyla İl Milli Eğitim Müdürlüklerinin muhtelif birimlerinde görevlendirilen yönetici ve öğretmenlerin fiilen başka kurumlarda (Valilik, Kaymakamlık, Gençlik Spor İl Müdürlükleri, üniversiteler, ilçe belediyeleri gibi) görev yaptıkları, tespit edilmiştir.”

FATİH PROJESİNDE DE HATALAR VAR

Bakanlığın 408 milyon liralık bedelle ihale ettiği Fatih projesiyle ilgili de bir usulsüzlük saptandı. Proje kapsamında 7000 okulun yerel alan ağının kurulumu amaçlanmıştı. Buna dair il müdürlüklerinin ağ altyapı kurulum ihtiyaçlarını belirledi. 7000 okula 2000 okul daha ilave edildi. Yüklenici şirket tarafından 9 bin okulda inceleme yapıldı ve yaklaşık 5 bin okulun ağ altyapı kurulumuna uygun olduğu tespit edildi.

Okulların ağ altyapı kurulumuna uygun olmaması nedeniyle yerel alan ağı kurulması hedeflenen okul sayısına ulaşılamadı. Bu aksaklığın birçok sebebinin yanında halihazırda bir ağ altyapısı bulunması da var.