İstanbul Küçükçekmece‘de annesinin kafasını satırla kesip tencereye koyduktan sonra sol bacaklarındaki etleri de sıyırıp bir kovaya koyan Tuğçe Sayın hakkında soruşturma tamamlandı.
Olay Küçükçekmece Halkalı Bezirganbahçe’de 24 Mayıs 2021 tarihinde meydana geldi. Sitede kavga ihbarı alan polis olay yerine gittiğinde komşuları Sevilay Palabıyık’a ulaşamadıklarını ifade etti.

Polisler daireye çıkarak kapıyı çaldı. Kapıyı açan Tuğçe Sayın’a polisler, annesini sordu. Sayın ise annesinin evde olmadığını söyleyerek, “Erkenden ‘kafamı dinleyeceğim’ diyerek dışarı çıktı. Halen de gelmedi. Nerede olduğunu bilmiyorum” dedi. Polislerin eve girmesine de izin vermeyen Tuğçe Sayın, kısa bir süre sonra annesini öldürdüğünü itiraf etti. Tuğçe Sayın, “Annemi öldürdüm. Kendisi banyoda” dedi. Olay yerine giren polis ekipleri Sevilay Palabıyık’ın sırtüstü yattığını ve kafasının olmadığını gördü. Bunun üzerine Tuğçe Sayın polislere, “Annemin kafası da mutfakta tencerenin içinde” dedi.

Küçükçekmece 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, tutuklu sanık Tuğçe Sayın ile tarafların avukatları katıldı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının avukatı da duruşmada hazır bulundu. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının avukatı, şikayetlerinin devam ettiğini söyledi. 

Savcı: Cezai ehliyeti yok

Cumhuriyet savcısı esas hakkındaki mütalaasında, sanık Tuğçe Sayın’ın annesi Sevilay Palabıyık’ı “canavarca hisle öldürme” ve “yağma” suçlarını işlediğinin sabit olduğunu belirtti.

Mütalaada, Adli Tıp Kurumu Gözlem İhtisas Dairesi ve 4. İhtisas Kurulu tarafından yapılan incelemeye göre, sanığın cezai sorumluluğunun bulunmadığı ifade edilerek, cezai ehliyeti olmayan sanık için “ceza verilmesine yer olmadığı” kararı verilmesi ve akıl hastalarına özgü güvenlik tedbiri uygulanması talep edildi.

Sanığın toplum açısından tehlikeliliğinin ortadan kalkması veya önemli ölçüde azalmasının sağlık kurulu raporu ile tespiti talep edilen mütalaada, sanığın yüksek güvenlikli sağlık kurumunda koruma ve tedavi altına alınması istendi.

Mahkeme, sanık Tuğçe Sayın’ın üzerine atılı ve sabit bulunan “yakın akrabayı canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme” ve “nitelikli yağma” suçlarından akıl hastalığı nedeniyle cezai ehliyeti bulunmadığını belirterek, sanığa ceza verilmesine yer olmadığına hükmetti.

Serbest bırakılmamalı

Sanık hakkında, sabit bulunan eylemi nedeniyle koruma ve tedavi amaçlı olarak akıl hastalarına mahsus güvenlik tedbiri uygulanmasına karar veren mahkeme, akıl hastası sanığın hüküm kesinleşinceye kadar, yüksek güvenlikli sağlık kurumlarında koruma ve tedavi altına alınmasını karara bağladı.

Bu gerekçelerle sanığın tahliyesine karar veren mahkeme, eylemi dikkate alındığında, sanığın toplum açısından tehlikeli olduğu anlaşıldığından serbest bırakılmamasına hükmetti.

Annesi uyarmıştı


Tuğçe Sayın’ın annesi Sevilay Palabıyık’ın “Kızım beni öldürecek. Önce bilezikleri aldı. Sonra evleri istedi. Beni bıçakla tehdit etti” diyerek uzaklaştırma kararı aldırdığı ortaya çıkmıştı.

İddianameden 

Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, maktul Sevilay Palabıyık’ın 21 Mayıs 2021’de kızı Tuğçe Sayın’ın kendisini bıçakla öldürmekle tehdit ettiğini, bileziğini aldığını, evini kendisinin üstüne yapmasını istediğini ve hayati tehlikesi bulunduğunu belirterek, şikayetçi olduğu kaydedilmişti.

Sanığın 24 Mayıs 2021’de annesini evinde öldürdüğü, maktulün kafasının kesilmiş ve sol bacağının etinin sıyrılarak alındığının belirlendiği anlatılan iddianamede, maktulün vücudunda en az 8 kesici ezici, en az 9 kesici delici alet yarası ile en az 14 kesik vasıfta yaranın tespit edildiği anlatılmıştı.

İddianamede, sanığın alınan ifadesinde şizofreni hastası olduğunu, kendisine saldırdığı için annesine saldırdığını, sonrasında vücudunu kontrol edemediğini, kendisine büyü yapıldığını belirterek, eylemi kabul ettiği yer almıştı.

Sanığın akıl sağlığının yerinde olup olmadığı hususunda rapor alındığı kaydedilen iddianamede, raporda sanığın cezai sorumluluğunun bulunmadığı belirtilmişti.

İddianamede, sanığın “üst soyu olan maktulü canavarca hisle öldürme” ile “yağma” suçlarını işlediği ve yargılama sonucunda sanığa ceza verilmesine yer olmadığı kararı verilerek, güvenlik tedbirlerinin uygulanması talep edilmişti.