Gelişen teknoloji saç ekimi konusunda da uygulanmaktadır. Saç ekiminde yeni teknolojiler kullanmaya başlayan ekim merkezleri günden güne daha hızlı şekilde saç ekimi işlemi yapmaktadır.

Son teknolojik aletler kullanılarak yapılan bu işlemlerin neredeyse tamamında yüzde yüz başarı elde edilmektedir. Erkeklerin yüzde 70’inde, kadınların ise yüzde 40’ın saç dökülmesi, kellik görülmektedir. Bu hastalıklara karşı her geçen gün saç ekiminde yeni teknolojiler yaşanmakta ya da eski saç ekim yöntemleri geliştirilmektedir.

Genetik kaynaklı yaşanan kellik ve saç dökülme durumlarına karşı en etkili tedavi yöntemi saç ekimidir. Saç ekiminde yeni teknolojiler ışığında gerçekleştirilen farklı saç ekimi yöntemleri vardır.

Kök Hücre Tedavisi

Saç ekiminde veya saç güçlendirme işlemlerinde son yılların en çok tercih edilen yöntemi kök hücre saç ekimi. Dünyada birçok ülkede uygulanan bu yöntem ülkemizde de uzman ekipler tarafından başarılı şekilde uygulanmaktadır.

Uzmanlar saç ekimi konusunda tam ve en net başarının kök hücre tedavisi ile gerçekleştiğini belirtiyor. Kök hücre tedavisi ekim yapılmayan bir tedavi yöntemidir. Saç ekiminde en yeni teknoloji olarak bilinen bu yöntemde, pluripotent isimli kök hücreler kullanılır.

Kök hücre tedavisi öncesinde lokal anestezi uygulanmaktadır. Anestezinin ardından işlemin yapılacak olduğu bölgede saçların çıkış açısında ve köklere uygun şekilde kanallar açılır. Bu yöntemde saç kökleri yüksek güce ve ince bir uca sahip mikro motor aleti ile toplanır ve hızlıca açılan kanallara nakledilir.

Kök hücre tedavisi hızlı ve acısız bir yöntem olduğu için hastalar ve doktorlarca sıklıkla tercih edilmektedir. Aynı zamanda var olan saçların sıklaşması içinde kullanılan bu yöntem ile saçlar beslenir ve daha gürleşmesi sağlanır.

Amerikalı bilim insanlarının henüz hayata geçiremediği fakat deneme aşamasında olan bir yöntemde ise hastanın fetüs dokusundan ya da embriyolarından elde edilen bir madde ile kök hücre tedavisinde, saç köklerinin güçlendiği ve çoğaldığı söyleniyor. Mevcut kök hücre tedavisinden daha etkili olduğu söylenen bu yöntemin gerçekten işe yarayıp yaramayacağı ise büyük bir merak konusu.

FUE Tekniği

Saç dökülmesi, kellik sorunu yaşayan insanların tedavi yöntemlerini araştırırken en sık karşılaştıkları yöntem FUE tekniğidir. Saç kökünün alındığı bölgede yara izi bırakmayan FUE tekniği saç ekiminde yeni teknolojiler ile sürekli olarak yenilenen bir yöntemdir. Çok daha fazla saç kökünün hızlıca toplanabildiği bu yöntem saç ekim yöntemleri arasında en hızlı iyileşenlerden bir tanesidir.

Saç ekimi alanında sık sık yeni araştırmalar yapılmaktadır. Uzmanlar yeni bir teknik oluşturmanın yanı sıra mevcut teknikleri de geliştirmek için büyük bir çaba göstermektedir. Saç ekiminde yeni teknolojiler mevcut FUE tekniğini daha da iyi hale getirmektedir. FUE yönteminden önce saç köklerinin toplanacağı alan tıraş makinesiyle güzelce temizlenir ve kökler toplanır.

FUE ve kök hücre tedavisinin yanı sıra bilim insanları kelleşme ve saç dökülme sorunlarına kökten çözüm olacağını düşündüğü saç klonlama yöntemi ile ilgili çalışmalarına ara vermeden devam ediyor. Saç klonlama yönteminde tek bir saç kökünden, hastanın vücuduna birebir uyacak saç kökleri üretilmesi hedefleniyor. Yapılan araştırmalar, hayvanlar üzerinde yapılan deneylerle birlikte bu yöntemde ciddi ilerlemeler kaydedilmiş olsa bile günümüzde halen bir insanın saç kökü başarılı bir şekilde klonlanamamıştır.  

Saç ekimi alanında eğitim almış, deneyimli ekipler tarafından yapılmalıdır. En başından son anına kadar cerrahi bir işlem olarak nitelendirilen saç ekim işleminde yapılacak en ufak hata var olan saçların hatta saç köklerinin kaybolmasına sebep olabilir. Bu yüzden hastalar tedavi merkezi seçerken alanında uzman olmuş ekiplere sahip olup olmadığı, hangi yöntemlerin hangi cihazlarla uygulandığı, saç ekiminin nasıl yapıldığı konusunda detaylı bilgi almalıdır.

Mikro Motor ve Manuel Punch Yöntemi

FUE tekniğinin bir çeşidi olan manuel punch yöntemi saç ekiminde yeni teknolojikler yaşanmadan önce adından da anlaşılacağı gibi punch makinesi ile manuel olarak saç köklerinin etrafında küçük delikler açarak toplanma yöntemiydi. Yaşanan teknolojik gelişmelerin ardından manuel punch yönteminin yerini mikro motor yöntemi almıştır.

Elektronik punch aleti ile gerçekleştirilen bu yöntem ile saç kökleri daha hızlı toplanırken ayrıca saç ekim işlemi de daha çabuk gerçekleştirilir. Saç kökleri deri içerisindeyken canlı kalabilen köklerdir. Saç bölgesinden çıkarıldıktan sonra ölen kökler mikro motor yöntemi ile daha uzun süre canlı kalabilir ve bu sayede saç ekimin daha başarılı sonuçlar elde edilir.

Direct Hair Transplant

Türkçesi direkt saç ekimi olan direct hair transplant (DHI) saç ekimi yöntemleri arasında geliştirilen en yeni yöntemlerden biridir. FUE yöntemi sonrasında kullanılan bu yöntem teker teker toplanmış saç köklerinin rahatlıkla ekilmesini sağlar. Özel kalemi olan DHI saç ekimi yönteminde ağrısız, sızısız bir şekilde kök kanalları açılır ve saç ekimi gerçekleştirilir. Hem kanal açma hem de saç ekme işleminin bir arada yapıldığı bu yöntemin sağladığı en büyük avantaj zamandan tasarruf ederken işlemin kısa sürede tamamlanmasıdır. Sık ve yoğun saç ekimine de imkân sağlayan DHI aynı zamanda saç sıklaştırma operasyonlarında da kullanılır. Seyrek saç bölgelerinde açılan kanallara belli bölgelerden alınan saç kökleri ekilir ve saçların daha sıklaşması ve gürleşmesi sağlanır.

Robotik Saç Ekimi

Saç ekiminde yeni teknolojiler yapılacak işlemlerin kolaylaşmasını, insan eli değmeden yapılmasını sağlar. Robotik bilgisayarlar ile gerçekleştirilen robotik saç ekiminde her işlem robotlarla gerçekleştirilir. Her işlemde olduğu gibi bu işlem öncesinde de uzmanlar hastanın saç yapısını, kafa yapısını detaylıca inceler. Robotik makinelerin yardımıyla milimetrik ölçümlerin yapıldığı bu tedavide saçın çizgisi rahatlıkla belirlenir.

Yapılan testler, ölçümlerin ardından kişinin tedaviye yanıt verip vermeyeceği belirlenir ve saç ekim işlemine geçilir. Lokal anestezi yöntemi ile köklerin alınacağı bölge uyuşturulur ve yapılan detaylı incelemelerin sonuçları robotun beynine girilir. Robotik saç ekimi yöntemi uzmanlık ve dikkat gerektiren bir yöntemdir. Güncel teknolojiyi iyi bilen bir uzmanın robotu yönetmesi gerekir. Aksi bir durum yaşanması durumunda kontrol ele alınmazsa tedavi yarım kalabilir, istenilen sonuç elde edilemeyebilir hatta ve hatta saç köklerinde kayıplar yaşanabilir.

Robotik saç ekimi tedavisinde, tüm dünyada ve Türkiye’de yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanmış, başarılı sonuçlar elde edilen ve hastaya doğal bir görünüm kazandıran güncel teknoloji ürünü safir FUE isimli saç ekim yöntemi kullanılır. Bu yöntemde saç köklerinin toplanması ve ekimin yapılacağı alanlar kalem benzeri safir cevheri isimli bir cihazla gerçekleşirken, mikro kanal açma işlemi ise robotun kendisi tarafından gerçekleştirilir. Ülkemizde birçok saç ekim merkezinde gerçekleştirilen bu yöntemin en iyi sonucu vermesi için hangi bölgeye ne kadar kök ekilmesi gerektiği, köklerin ekileceği kanalların hangi bölgede kaç derecelik açıyla açılacağı ve bir santimetre kareye kaç kökün ekileceği gibi saç ekiminde son derece önem verilmesi gereken konular robotlar sayesinde üç boyutlu olarak planlanır ve gerçekleştirilir.

Hiperbarik İyileştirme Yöntemi

Yalnızca ekim sırasında değil sonrasında yaşanacak sorunların en aza indirilmesi ve iyileşme süresinin hızlanması için de saç ekiminde yeni teknolojiler kullanılıyor. İyileşmeyi hızlandırmak için kullanılan en yeni yöntem olan hiperbarik yöntemi oksijenin yara iyileştirici gücünden faydalanır. Saç ekimi esnasında açılan deliklerin hızlıca iyileşmesini sağlayan bu yöntem günümüzün popüler saç ekimi uygulamaları arasında yer alır.