Ukrayna ile Rusya arasında 2014 yılında başlayan gerginlik, bugün itibariyle işgale dönüşmüş durumda. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 20 Şubat'ta yaptığı açıklamada, ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk bölgelerini tanıma kararı almıştı. Modern Ukrayna'nın Rusya'nın desteğiyle kurulduğunu iddia eden Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbass bölgesinin Rus toprakları olduğunu öne sürmüştü.

Putin'in talimatıyla başlatılan işgal, 21'inci gününe girdi. Kiev başta olmak üzere, ülkenin pek çok noktasındaki çatışma ve bombardımanlar yaşandı. Rus kuvvetleri sahada istediği hızda ilerleyemezken, Batı dünyasından Moskova'yı hedef alan yaptırımlar her geçen gün daha da ağırlaşıyor.

İŞTE RUS İŞGALİNDE DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR

PUTIN: BAŞKA SEÇENEĞİMİZ KALMAMIŞTI

16.39 Rusya Devlet Başkanı Putin:"Ukrayna'yı işgal niyetimiz yok. Ukrayna yakında nükleer silah sahibi olabilirdi. Bize askeri harekat dışında bir seçenek bırakmadılar. Operasyon planlandığı gibi devam ediyor. Tüm hedeflerimize ulaşacağız.

Rusya'nın ve halkımızın güvenliğini sağlayacağız, Ukrayna'nın ülkemize karşı saldırılar için bir kale haline gelmesine müsaade etmeyeceğiz.

Batılı ülkeler, paralı asker ve silah temin ederek Kiev’i kan dökmeye itiyor.

Batı Rusya'yı parçalamaya çalışıyor fakat başarılı olamayacak. Batı bir yalanlar imparatorluğu. Batı, Rusya'daki sivilleri provoke etmeye çalışıyor.

Tüm gezegen, Batı'nın hırsının bedelini ödüyor. Batı'nın problemleri artmaya devam edecek. Ekonomik yaptırımlar Batı ülkeleri üzerinde olumsuz sonuçlara yol açtı. Batı, enerji maliyeti artışı ile karşı karşıya. Fakir ülkelerde açlıktan ölecek olan milyonların hesabını kim verecek?

Mülkiyet haklarına saygılıyız. Rus varlıklarına el konulması, Rus iş insanları için bir ders oldu. Batı, her durumda Rusya'ya yaptırım uygulayacaktı."

15.33 İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Ukrayna'nın yakın zamanda NATO'ya katılma olasılığının olmadığını söyledi. Bu açıklama "Rusya masada istediğini aldı" şeklinde yorumlandı. Zira Moskova uzun bir süredir Ukrayna'nın NATO'ya üye olmamasını barışın şartı olarak öne sürüyordu. 

14.46 Kremlin'den yeni açıklama: Dost olmayan ülkelerin liderlerine kişisel yaptırımlar getirilecek.

14.19 Ukrayna Lideri Zelenskiy yaptığı son dakika açıklamasında, "Barış müzakereleri, Ukrayna için gerçek güvenlik garantileri ile yapılmalı" dedi. Ukrayna cumhurbaşkanlığı danışmanı Mykhailo Podolyak ise, Ukrayna'ya koruma sağlayacak yasal olarak bağlayıcı bir güvenlik garantisi modelinin Kiev ve Moskova arasındaki görüşmelerde müzakere masasında olacağını belirtti.

13.59 Ukrayna’da sivilleri güvenli bölgeye tahliye eden otobüs ile minibüsün kafa kafaya çarpışması sonucu 7 kişi hayatını kaybetti, 9 kişi yaralandı.

13.02 Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, Rusya'nın bir belediye başkanını daha kaçırdığını açıkladı. Twitter hesabı üzerinden açıklamalar da bulunan Kuleba mesajında şu ifadelere yer verdi: "Rus işgalciler Ukrayna'da demokratik olarak seçilmiş yerel liderleri kaçırmaya devam ediyor. Skadovsk Belediye Başkanı Oleksandr Yakovlyev ve yardımcısı Yurii Palyukh bugün kaçırıldı."

12.14 Kremlin Sözcüsü Peskov, Ukrayna için İsveç ve Avusturya örneğini verdi. Peskov, Kiev'in benzer bir statüye sahip tarafsız bir devlet haline gelmesinin görüşmelerde kritik bir öneme sahip olduğunu belirtti.

11.32 Amerikan NBC News'e konuşan 2 Kongre yetkilisi, ABD'nin Ukrayna’ya kamikaze drone "Switchblade" göndermeyi düşündüğünü söyledi. 5 kilo ağrlığında, hızlı ve kolayca taşınabilen bu drone'lar, çok uzak mesafeden fırlatılıp kilitlendiği hedefini imha edebiliyor.

"NATO BARIŞ GÜCÜ UKRAYNA'YA KONUŞLANSIN" ÖNERİSİ

11.05 Sputnik'in iddiasına göre; Başkent Kiev'de Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile görüşen heyette yer alan Polonya Başbakan Yardımcısı Jaroslaw Kaczynski, Ukrayna'ya NATO barış gücü birliklerini gönderme önerisini dile getirdi. NATO daha önce yaptığı açıklamalarda, Ukrayna'ya her türlü desteğin verileceğini ancak Rusya ile çatışma yaratacak hiçbir kararın alınmayacağını defalarca dile getirmişti.

UKRAYNA'DA ŞU ANA KADAR 3 GAZETECİ ÖLDÜ

10.56 Pazar günü ABD'li yapımcı Brent Renaud'un Rus askerlerinin ateş açması sonucunda ölmesinin ardından dün gece gerçekleşen saldırılarda, Kiev'de görevli 55 yaşındaki kameraman Pierre Zakrzewski yaşamını yitirdi. Zakrzewski ve ekibin Ukrayna'daki röportajlarını ayarlayan Ukraynalı gazeteci Oleksandra Kuvshynova da Rus saldırında yaşamını yitirdi.

10.12 Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, öldürülen Rus askeri sayısının 13 bin 800'e yükseldiğini açıkladı.

09.46 Ukrayna makamları, 24 Şubat'taki Rus saldırısından bu yana Harkov şehrinde en az 500 sivilin öldüğünü açıkladı. Ülkenin en büyük ikinci kenti olan Harkov, onca saldırıya rağmen halen daha Ukrayna kontrolünde.

08.23 ABD Senatosu tarafından kabul edilen ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i "savaş suçlusu" olarak tanımlayan karar tasarısı, Rusya'nın Ukrayna'da işlediği iddia edilen savaş suçlarının soruşturulmasını öngörüyor.

07.30 Ukrayna Parlamentosu, 26 Mart'ta son bulacak sıkıyönetim uygulamasını 30 gün daha uzatma kararı aldı.

ODESSA'YI VURDULAR

06.10 Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı Anton Gerashchenko, Rus gemileri tarafından Karadeniz üzerinden Ukrayna'nın Odessa kentinin bombalandığını duyurdu. Gerashchenko, "Birkaç saat önce Rus donanmasına ait gemiler Odessa Bölgesi'ndeki Tusla Köyü açıklarından sahil bölgesine top ve füze atışları gerçekleştirdi. İşgalciler kıyı savunma sistemimizi test etmeye çalışıyordu. Denizcileri karaya çıkarma girişiminde bulunmadılar" ifadelerini kullandı. Rusya'nın ilerleyen günlerde Odessa'ya hem karadan hem de denizden saldırarak, Ukrayna'nın denizle bağlantısını tamamen kopartmaya çalışması bekleniyor.

"DÜŞMAN, GÜCÜNÜN YÜZDE 40'INI KAYBETTİ"

03.40 Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, ülkeye saldırı yapan Rusya Federasyonu silahlı kuvvetlerinin yüzde 40'ının, savaş kabiliyetini kaybettiğini veya tamamen yok edildiğini bildirdi. Ukrayna topraklarına giren Rus ordusunun yüzde 40'ının, gücünü kaybettiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Genel olarak, 15 Mart 2022 itibarıyla Ukrayna topraklarında sözde 'operasyona' dahil olan birimlerin (Rus ordusu) yüzde 40 kadarı kaybedildi. Tamamen yok edildi veya savaş kabiliyetini kaybetti."

RUSYA'NIN SALDIRILARINDA 97 ÇOCUK ÖLDÜ

00.00 Ukrayna Başsavcılığı, Rusya-Ukrayna savaşında 24 Şubat-15 Mart aralığında Rus ordusu tarafından düzenlenen saldırılarda 97 çocuğun öldüğünü bildirdi. Başsavcılıktan yapılan açıklamada, Rusya silahlı kuvvetlerince Ukrayna'da düzenlenen saldırılar sonucu bugüne kadar 97 çocuğun hayatını kaybettiği, 100'den fazla çocuğun yaralandığı belirtildi.