Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ankara'ya geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'yla görüştü. İki bakan daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

Karadeniz'de kurulması planlanan tahıl koridoru, ikili ilişkiler ve Ukrayna'nın işgaliyle alakalı açıklamaların yapıldığı basın brifinginde, iki bakan; Türkiye'nin Suriye'ye olası yeni operasyonu hakkında da konuştu.

"MÜSAMAHA GÖSTERMEMİZ SÖZ KONUSU DEĞİL"

Çavuşoğu: "Suriye ve Libya'daki gelişmeleri de ele aldık. Farklı görüşlerimiz olsa da Rusya birlikte çalıştığımız bir ülke. Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması gerektiğini bir kez daha vurguladık. Hem Suriye'nin sınır bütünlüğü hem bizim sınırımızı tehdit eden PKK/YPG, maalesef ABD başta olmak üzere bazı ülkeler tarafından destekleniyor. Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine karşı çıkmamız bu yüzden. Hem Rusya'nın hem de ABD'nin teröristlerin temizlenmesi konusunda taahhütleri var. Bu taahhütlerin yerine gelmesini beklemek bizim en doğal hakkımız, müsamaha göstermemiz söz konusu değil."

"ABD BİR TAKIM ÖRGÜTLERİ BESLİYOR, TÜRKİYE'NİN HASSASİYETLERİNİ DİKKATE ALIYORUZ"

Lavrov: "Türk dostlarımızın, dış güçler tarafından (Suriye) sınırlarında oluşturulan tehditlerle ilgili hassasiyetlerini dikkate alıyoruz. Uluslararası toplum Suriye'deki şartları ağırlaştırıyor. ABD, Suriye'de gayri meşru şekilde bir takım örgütleri besliyor. Astana fortmatyında yapılan bir sonraki Suriye toplantısı temmuz ayında Nursultan'da yapılacak.

Türkiye yeni harekata hazırlanıyor! Rusya'dan destek mesajı
Türkiye yeni harekata hazırlanıyor: Lavrov'dan 'Türkiye olup bitene kayıtsız kalamaz' mesajı

Suriye muhalefetini temsil eden heyet daha yapıcı olmaya çalışıyor ama ABD'nin 'Hiçbir şekilde, Esad rejimi Suriye'yi yönetirken kısıtlamaları kaldırmayacağız' açıklaması var. Halbuki Suriye'nin toprak bütünlüğünün gözetilmesi lazım. Uluslararası toplum biraz daha faal olmalı, Suriye'deki şartları ağırlaştırıyorlar. Ülkeyi bu kısıtlamalarla boğuyorlar. İnsani yardım bile doğru düzgün yapılmıyor."

RUSYA'DAN DAHA ÖNCE GELEN OPERASYON MESAJLARI

Lavrov geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada; Türkiye'nin Suriye'de olup bitenlere kayıtsız kalamayacağını belirtmişti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova ise; yapılacak operasyon için "Esed rejiminin rızası alınmalı" mesajını vermişti.