Rusya Ukrayna savaşı ikinci ayına yaklaşırken Rusya'dan son dakika açıklamalar geldi. Geçtiğimiz günlerde savaşta ikinci aşamaya geçildiği ve Donbas'ın kuşatıldığını bildirmişti. Rus güçleri neredeyse tüm cephe boyunca savunma hattını aşmaya çalışırken Ukraynalı yetkililer durumu "savaşın ikinci safhası" olarak nitelendirmişti. Bugün gelen son dakika haberinde ise; Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun Putin'e verdiği bilgide Mariupol'ü ele geçridiklerini dile getirdi.

2 BİNE YAKIN ASKER KISTIRILDI

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Putin'e Mariupol'daki Azovstal fabrikasında halen Ukraynalı savaşçılar bulunduğunu söyledi. Şoygu Putin'e 1,478 savaşçının teslim olduğu bilgisini verdi.

Şoygu, Azovsal fabrikasında 2 bine yakın Ukraynalı askerin kıstırılığını ve fabrikanın güvenli bir şekilde kuşatıldığını belirtti.


PUTİN'DEN MAİUPOL TALİMATI

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e, savaşa dair son gelişmeleri aktardı. Putin, Azovstal demir çelik fabrikasına herhangi bir saldırı düzenlenmemesini ancak tam abluka altına alınarak kuş dahi uçurtulmamasını emretti.

Rusya Savunma Bakanı Şoygu, Rusya Devlet Başkanı Putin'le bir araya geldi. Kremlin'den yapılan açıklamada, Azovstal demir çelik fabrikası haricinde Mariupol kentinin kontrolünün tamamen sağlandığı ve Rus ordusunun fabrikaya yönelik saldırıya hazır olduğu ifade edildi. Putin, söz konusu gelişmeler kapsamında Şoygu tebrik ederek, Azovstal demir çelik fabrikasına herhangi bir saldırı düzenlenmemesini emretti.

"KUŞ DAHİ UÇURTMAYIN"

Kremlin'deki açıklamada, "Dikkate almamız gereken mevzu bu. Askerlerimizin ve subaylarımızın yaşamını ve sağlığını korumayı düşünmeliyiz. Bölgeyi tamamen ablukaya alarak kuş dahi uçurtmayın" dedi.


UKRAYNA'DAN AÇIKLAMA: İNSANİ KORİDOR

Ukrayna Başbakan Yardımcısı, Rusya'dan azovstal'deki siviller için derhal insani koridor izin vermesini talep etti.

30 BİN KİŞİ ZORLA GÖTÜRÜLDÜ İDDİASI

Ukrayna İçişleri Bakan Danışmanı Anton Geraşçenko, ülkesine 24 Şubat'ta savaş açan Rus ordusu tarafından Mariupol şehrinden en az 30 bin Ukrayna vatandaşının zorla Rusya'ya götürüldüğünü söyledi.

Geraşçenko, sivillere yönelik katliam iddialarıyla dünya gündemine giren Buça ve Kiev'in diğer bölgelerinde sivillerin öldürülmesine ve Türkiye'nin Ukrayna'da savaşın bitmesi için gösterdiği gayrete ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

KİEV BÖLGESİNDE 1000 CESET BULUNDU

Bakan Danışmanı Geraşçenko, Ukrayna ordusunun yeniden kontrolü sağladığı Kiev bölgesinde 1000'e yakın sivilin cesedinin bulunduğunu söyledi.

Birçok kişinin de kayıp olduğunu vurgulayan Geraşçenko, "Kiev bölgesinde çok sayıda sivil öldü. Yüzlerce kaybolan kişi var, bir aydır kendilerine ulaşılamadığı için onlar da bir yerde Rus saldırganlar tarafından öldürülmüştür." ifadelerini kullandı.


VATANDAŞLARIMIZI ÖLDÜRDÜLER

Bölgede sivillere yönelik şiddet uygulanmasında Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin'i sorumlu tutan Geraşçenko, şunları kaydetti:

"Ruslar, vatandaşlarımızı ayırmadan öldürdü. İnsanları kendi araçlarında öldürdüler. Ayrıca onların (Rusların) pozisyonlarını görebilen vatandaşlarımızı da ölürdüler. Onların bulundukları noktaları söylemesinler diye sırf bunun için insanları vurdular. Tüm bunlar, faşizm suçlarıdır. Putin, 21. yüzyılın Hitleri'dir."

Geraşçenko, Buça'daki toplu mezarlardan çıkarılan cesetlerin yüzde 90'ında da kurşun veya bomba parçası izlerinin görüldüğünü aktararak "Birkaç kez otopsi çalışmalarına katıldım. 10 kişiden 9'u kurşun veya parça (bomba parçası) ile öldürülmüş." dedi.

Buça'da, sokaklarda cesetlerin ortaya çıktığını belirten Geraşçenko, "Buça'daki toplu mezarda 100 ceset bulundu. Buça'nın sokaklarında ise yanlış hatırlamıyorsam 28 ceset ortaya çıktı. Cesetler yerdeyken Ruslar her gün orada yürüyordu, Ukraynalıların cesetlerini görüyorlardı ve onların kaldırmasını bile düşünmediler." diye konuştu.

UKRAYNA'DAN SON DURUM AÇIKLAMASI

Ukrayna'ya savaş açan Rus ordusunun yaklaşık 21 bin asker, 172 uçak, 151 helikopter ve 829 tankını kaybettiği bildirildi. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus ordusunun 24 Şubat-21 Nisan dönemindeki kayıplarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Açıklamaya göre, Ukrayna'ya saldıran Rus ordusundan yaklaşık 21 bin asker öldürüldü, Ruslara ait 172 uçak, 151 helikopter, 829 tank, 2 bin 118 zırhlı araç, 393 top, 136 roketatar sistemi ve 67 hava savunma sistemi imha edildi.

Rus güçleri 1508 araç, 8 gemi ve hafif sürat teknesi, 76 yakıt aracı ve 166 insansız hava aracını da kaybetti.

Rusya Savunma Bakanlığından 25 Mart'ta yapılan açıklamada, Ukrayna'da 1351 Rus askerinin öldüğü duyurulmuştu.