İngiltere Savunma Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, Rusya'nın Karadeniz filosunun, çıkarma gemisi Saratov ve kruvazör Moskva'yı kaybetmesine rağmen Ukrayna ve kıyı hedeflerini vurma kabiliyetini koruduğunu söyledi. Bakanlık Twitter'da yaptığı açıklamada, denizaltılar da dahil olmak üzere yaklaşık 20 Rus gemisinin Karadeniz operasyon bölgesinde olduğunu bildirdi. İstanbul Boğazı'nın Türk olmayan tüm savaş gemilerine kapalı olması, Rusya'nın Karadeniz'de kaybettiği kruvazörü Moskva'yı yerine koyamayacak duruma gelmesine neden olmuştu.


RUSYA'NIN ASKERİ YUNUSLARI

USNI News, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında bir Karadeniz deniz üssünü korumak için eğitimli yunusları görevlendirdiğini öğrendi. Rus Donanması, Sivastopol limanının girişine, deniz duvarının hemen içine gizlenmiş iki adet yunus ağılı yerleştirdi. Uydu görüntülerine göre, ağıllar oraya Şubat ayında, Ukrayna'nın işgali sırasında taşındı. Sivastopol, Rus Donanmasının Karadeniz'deki en önemli deniz üssü. Yunuslar, dalgıçları engelleme operasyonlarıyla görevlendirilebiliyor, bu hem ABD hem de Rusya'nın deniz memelilerini eğittiği geleneksel bir rol. Bu hamle Ukrayna özel harekat kuvvetlerinin savaş gemilerini sabote etmek için su altından limana sızmasını önleyebilir. Limanın içindeki birçok pahalı Rus gemisi, uydu fotoğraflarına göre Ukrayna füzelerinin menzili dışında olsa da denizaltı sabotajlarına karşı savunmasız durumda. Soğuk Savaş sırasında Sovyet Donanması, Karadeniz'de yunus eğitimi de dahil olmak üzere birkaç deniz memelisine özel program geliştirdi. Birim, bugün hala bulunduğu Sivastopol yakınlarındaki Kazachya Bukhta'da bulunuyordu.

Rusya Karadeniz'de yunusları devreye alıyor! Gizli üsse de balinalar konuşlandırıldı
AĞILLARIN KURULDUĞU GİZLİ DENİZ ÜSSÜ

1991 yılında Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla birlikte bu birlik Ukrayna ordusuna geçti. Çalışmaya devam etmesi için girişimlerde bulunulmasına rağmen zar zor açık kaldı. Rusya'nın 2014 yılında Kırım'ı ilhak etmesiyle birlikte, birlik Rus Donanması'nın kontrolüne girdi. Daha sonra, deniz memelileri programları genişletildi ve operasyonel hizmete geri döndü. Bu, Rus ordusunun son 10 yılda deniz memelileri programlarına yaptığı daha geniş kapsamlı yeniden yatırımın bir parçası ve Kuzey Kutbu'nda da ayrı bir operasyonu içeriyor. Rusya'nın Kuzey Filosu Kuzey Kutbu'nda farklı türde deniz memelileri kullanıyor. Her ikisi de vücutlarını sıcak tutmaları için ağır yağ katmanlarına sahip olan Beluga balinaları ve fokları, Karadeniz'de kullanılan şişe burunlu yunuslara göre soğuğa karşı daha iyi korunuyor. Kuzey Kutbu birimi de son yıllarda daha aktif hale geldi. Beluga balina ağılları artık GUGI'nin (Derin Deniz Araştırmaları Ana Müdürlüğü) gizli deniz üssü Olenya Guba'da da kuruldu. İstihbarat örgütünün Rus ordusunun önemli denizaltı casusluk varlıklarından sorumlu olduğuna inanılıyor.


DONANMADAN KAÇAN BALİNA

Rus deniz memelilerinin kullanımının arttığına dair işaretler gösteren tek yer Kuzey Kutbu değil. Uydu fotoğraflarına göre, 2018'de Karadeniz Filosunun yunusları, birkaç aylığına Rusya'nın Suriye'de Tartus kentindeki Akdeniz deniz üssüne konuşlandırıldı. Bu konuşlandırma için kullanılan mobil ağıllar, şu anda Sivastopol limanında bulunanlara çok benziyordu. 23 Nisan 2019'da, kuzey Norveç'te eğitimli bir beyaz balina ortaya çıktı. Yerel halk tarafından 'Hvaldimir' olarak bilinen bu balinanın Rus Donanması programından kaçtığına inanılıyor. Ukrayna'nın Sivastopol'a karşı herhangi bir muharip yüzücü operasyonu planlayıp planlamadığı belli değil. Ancak yunuslar, deniz analistleri tarafından dalgıçlara karşı etkili bir savunma olarak kabul ediliyor.