Deprem güvenliği ve yapı dayanıklılığı, son yıllarda artan deprem felaketleriyle birlikte ülkemizde en çok tartışılan konular arasında yer alıyor. Çok sayıda vatandaş, yaşadıkları konutların depreme karşı dayanıklı olup olmadığını öğrenmek için risk analizi yaptırmaya başladı. Ancak bu analizlerin maliyeti oldukça yüksek olabiliyor.

Özellikle İstanbul'da yaşayan vatandaşlar, büyük Marmara depremi riski nedeniyle konutlarının depreme dayanıklılığını öğrenmek istiyor. Bu amaçla İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne yapılan başvuruların sayısı oldukça yüksek. Başvurular sonrasında uzman ekipler tarafından bina risk analizi yapılıyor ve sonuçlar hızlı bir şekilde açıklanıyor. Ancak bu işlem oldukça maliyetli bir süreç.

Risk analizi yaptırmak isteyen vatandaşlar, 20 bin lira ile 100 bin lira arasında değişen ücretleri göze almak durumunda kalıyor. Eğer zemin etüdü de yapılacaksa maliyet 30 bin lira daha artabiliyor. Ödeme yapıldıktan sonra lisanslı bir firma, binadan karot ve numune alarak bina risk raporunu hazırlıyor. Eğer bina riskli çıkarsa 1 veya 2 ay içinde tahliye edilmesi gerekiyor ve tapuya "bu bina riskli" şeklinde not düşülüyor.