Yönetim konusunda anlaşmazlık

Reuters’a göre, Türkiye ve Rusya arasında merkezin yönetimini kimin üstleneceği konusunda bir görüş birliği sağlanamadı. Gazprom’a yakın kaynaklar da yönetimle ilgili sorunların olduğunu kabul ediyor. Ancak ne Gazprom ne de Türkiye Enerji Bakanlığı konu hakkında herhangi bir açıklama yapmadı.

Rusya'nın Avrupa planları

Rusya’nın asıl hedefi, Ukrayna savaşı ve ardından gelen yaptırımlar sonrası Avrupa’dan düşen gaz alımlarını Türkiye üzerinden telafi etmek. Zaten Rusya, Mavi Akım ve Türk Akım boru hatları ile Türkiye'ye önemli miktarda gaz sağlıyor. Türk Akım üzerinden gelen gazın bir kısmı da başta Macaristan, Yunanistan ve Romanya olmak üzere farklı Avrupa ülkelerine aktarılıyor.

Batılı başkentlerin endişeleri

Bu gelişmeler ışığında, batılı başkentlerin Rusya'nın Türkiye'deki gaz ticaret merkezi kurma planlarına nasıl bir tepki vereceği de merak ediliyor. Çünkü bu tür bir merkez, Rusya’nın enerji pazarındaki gücünü daha da artırabilir.

Kaderin cilvesi: İşten atıldıktan sonra 109,3 milyon büyük ikramiye kazandı! Kaderin cilvesi: İşten atıldıktan sonra 109,3 milyon büyük ikramiye kazandı!

Gaz tedarik rakamları

Gazprom'un Ağustos ayında Avrupa Birliği'ne yaptığı gaz tedariki dikkate değer. Şirket, bu dönemde 2,84 milyar metreküp gaz tedarik etti. Bunun 1,54 milyar metreküpü Türkiye, 1,3 milyar metreküpü ise Ukrayna üzerinden gönderildi.