Rekabet Kurumu'nun, son aylarda artan kırmızı et fiyatlarına ilişkin olarak harekete geçti.

Rekabet Kurumu, bu durumu değerlendirmek üzere sektörde faaliyet gösteren firmaların faaliyetlerini ve fiyat politikalarını inceleyecek. Rekabetin engellendiği veya sınırlı olduğu durumlarda, piyasada faaliyet gösteren firmalara cezalar uygulayacak

Ülkemizde son 3 yıldır devam eden pandemi krizi ile baş gösteren enflasyon, ekonomik kriz gıda ve et fiyatlarına yansıması kaçınılmaz oldu. Ayda bir et alabilmek için biriken paralarda pul olunca market fiyatları arz ve talep dengesi ile kasaplarda fiyatlar katlandı.

Rekabet Kurumu 300 TL olan Kıyma için harekete geçti! % 60 zammın peşinde...- Et ve Süt Kurumu ile Tarım Kredi Marketlerinde fiyatların sabitleme kararı alınması ile kıymanın kilosu 140 TL kuşbaşı ise 150 TL'ye endekslendi.Ancak ne yazık ki fiyat sabitlemeye diğer market ve kasaplar uyum sağlamadı. Hal böyle olunca denetim olmaması sonucu vatandaş et alamamaya başladı. Duruma Rekabet Kurumu el uzattı. Rekabet Kurumu, Ramazan Bayramı öncesinde kırmızı et fiyatlarında spekülatif fiyat artışı ya da arz kısıtlanması olup olmadığının tespiti için ön araştırma başlattı.

Verilerle birlikte Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan son enflasyon verilerine göre bile bir önceki aya göre yüzde 19,9 ve yılbaşından bu yana yüzde 60 zamlanan dana eti Rekabet Kurumunu harekete geçirdi.indirimli-kiyma-ve-kusbasilari-tarim-kredi-marketleri-nde-satisa-sunuldu-1679512595-001.jpg

ÇALIŞMA BAŞLADI! SORUŞTURMA AÇILABİLİR

Edinilen bilgiye göre, Kurum, son günlerde kırmızı et sektöründe yaşanan fiyat artışlarını yakın takibe aldı. Kurum uzmanları da kırmızı et piyasasına yönelik inceleme ve gözlem çalışması yürütmeye başladı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden SGK Borcu İddiasına Yanıt: Hiçbir Borcu Yok Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden SGK Borcu İddiasına Yanıt: Hiçbir Borcu Yok

Uzmanlar, piyasada faaliyet gösteren büyük besiciler ile büyük kırmızı et alım-satım merkezlerinde inceleme gerçekleştiriyor. Bu kapsamda büyük besicilerin olduğu Kırşehir, Polatlı, İstanbul ve Sakarya gibi yerlerde incelemelerde bulunuluyor.


Kurum uzmanları, sektör paydaşları, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör temsilcilerinin yanı sıra ilgili regülasyon kuruluşlarından da bilgi talebinde bulundu.

Ön inceleme çerçevesinde Ramazan Bayramı öncesinde spekülatif fiyat artışı ya da arz kısıtlanması olup olmadığı araştırılıyor. Böylece besi hayvanlarının, fiyat artışı beklentisiyle, kesimlerinin bilerek geciktirilip geciktirilmediğinin tespit edilmesi amaçlanıyor.

.