20 Mart'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi Twitter hesabından 45 bin yeni öğretmen atamasını müjdelemişti. Bu öğretmen atamasında birtakım beklentiler vardı. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, "Akran Zorbalığını Önlemede Bütüncül Okul Yaklaşımı Çalıştayı"nda kürsüne konuşmasında her yıl yapılan atamalarda bir branşa ağırlık verildiğini ve en sonki atamada 7503 kontenjan ile okul öncesi öğretmenliğine verildiğinin altılını çizerek 2023 yılında yapılacak öğretmen atamasında her okula bir rehber öğretmen şeklinde atama yapılacağını belirtmişti. 24 Mart'ta 45 bin öğretmen atamasının branş bazlı kontenjan dağılımı ve atama kılavuzu yayımlanmış ve burada PDR mensupları branş dağılımında beklediği ağırlığı alamadıklarını ifade ediyor.

Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği (Türk PDR Der) Başkanı Mesut Yıldırım, bu hususa dikkat Psikolojik Danışmanların aldığı kontenjan hususunda “Açıklanan branş dağılımları maalesef beklentileri karşılamamıştır.” dedi.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in çalıştayda öğretmen atamasında verilecek ağırlığın rehber öğretmende olacağını belirttiği konuşma şu şekilde: 

Başkan Mesut Yıldırım, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in bu açıklamalarını alıntılayarak PDR'nin 45 binlik öğretmen atamasında 3604 kontenjan almasına rağmen "her okula bir rehber öğretmen" şeklinde yapılabilecek atamanın bu sayı ile gerçekleşemeyeceğinin altını çizerek: “Her ne kadar önceki yıllara oranla toplam atama sayısında Psikolojik Danışmanlara ayrılan oran yükselse de Sayın Bakanın ‘her okula psikolojik danışman/rehber öğretmen olacak şekilde önceliklendireceğiz’ açıklamasıyla umutlanan meslektaşlarımız ve bizler için 3 bin 604 sayısı hayal kırıklığı olmuştur. Ancak Türk PDR Derneği olarak yıllardır olduğu gibi bu atama sürecinin de en başından bu yana hatta Bakan açıklama yaptığında dahi dikkat çekmeye çalıştığımız ‘norm yönetmeliği güncellemesi’ yapılmadığı takdirde, kişilere endeksli sözler hayalden, umut aşılamaktan öteye geçmeyecektir! Bugün olduğu gibi." dedi.

Dernek Başkanı Mesut Yıldırım, 45 binlik öğretmen atamasının takvimini eleştirerek “Takvim üzerinden okuduğumuzda tamamen seçim odaklı duran (8 Mayıs’ta her şey tamam ancak göreve başlamalar 1 Eylül) atamalar ve bugün açıklanan branş dağılımları verilen sözlerin, yapılan açıklamaların aksine maalesef ihtiyaç önceliğinden ziyade tepkileri kontrol amaçlı durmaktadır.” dedi.

Yıldırım: “Pandemi dönemi sonrası sosyal uyum çalışmaları, bakanlığın Cumhurbaşkanlığının ulusal eylem planları doğrultusunda ülke genelinde uygulamaya koyduğu ‘davranışsal bağımlılıkla mücadele çalışmaları’, ‘Teknoloji kullanımı ve bağımlılığı’, ‘Aile Okulu Projesi’, ‘Akran Zorbalığı çalışmaları’ ve üzerine şu an gerek deprem bölgesi gerekse ülke genelinde yürütülen ‘Psikososyal Destek çalışmaları’ ve daha birçok çalışmadan anlaşılacağı ve Bakan Bey’in bu kapsamda sözünü verdiği ‘Her okula en az bir rehber öğretmen/ psikolojik danışman olacak şekilde öncelik vereceğiz’  açıklaması doğrultusunda hizmete olan ihtiyacın da göz önünde bulundurularak ek bir düzenlemenin/alımın yapılması talebimizdir.” diye de açıkladı.

"Öğretmenler ihtiyaç doğrultusunda okullarına, öğrencilerine kavuşmalı, kavuşturulmalı"

Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği (Türk PDR Der) Başkanı Mesut Yıldırım öğretmen ataması ile ilgili de şunları söyledi: “Çok uzun bir bekleme sonrası öğretmen atama haberinin gelmesi sevindirici elbette. Ancak mevcut şartları, mezun aday öğretmen sayısı, MEB’de görev yapan ücretli öğretmen sayısı, MEB’in son dönemlerde ihtiyaç doğrultusunda önceliklendirdiği alanlar gibi konular dikkate alındığında 45 bin sayısı maalesef beklentileri karşılamamıştır. Hem ihtiyaç doğrultusunda hem de cumhuriyetin 100. yılında sembolik olarak 100 bin öğretmen ataması uygun olurdu. Hâla da geç değil! İhtiyaç var, ihtiyacın çok çok fazlası işsiz bekleyen öğretmen var. O halde artık öğretmenler ihtiyaç doğrultusunda okullarına, öğrencilerine kavuşmalı, kavuşturulmalı.” dedi.

Mesut Yıldırım, Norm Yönetmeliği'nde değişiklik olmasının gerektiğini ifade ederek: “Bizim talebimiz net: Atama Norm Yönetmeliği değişerek, eğitimde fırsat eşitliği ilkesinden hareketle Psikolojik Danışma ve Rehberlik Hizmetlerinin tüm öğrencilere ulaşması için atamalarda öğrenci sayı sınırlaması olmadan her okula rehber öğretmen/psikolojik danışman ataması yapılsın. Sonrasında kalabalık okullarda hizmetin daha verimli sunulabilmesi için 2. ve katları atama sayılarını da oturup hep beraber kararlaştıralım.” dedi.