6 Şubat'ta Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 7.7'lik ve Elbistan merkezli 7.6'lık iki büyük depremde 42 bin üzerinde vatandaş hayatını kaybetti, binlerce vatandaş da evinden oldu.

Deprem bölgelerinde yaşanan yıkımlar altyapı yatırımlarını zarara uğrattı. Bundan dolayı su şebekelerinde arızalar meydana geldi ve şebeke suyunun kalitesi konusunda bazı sorunlar ortaya çıktı. Aynı şekilde depremzedeler evlerine giremediği için sokakta veya parklarda kurulan çadır konteynır gibi geçici barınma unsurlarını sığındı. 

Depremden etkilenen vatandaşlar, diğer illerdeki KYK öğrenci yurtlarına yerleştiriliyor. Bölgelerde çadır kentler ve konteynır kentler kuruluyor. Tatil bölgelerindeki otel, apart ve pansiyon gibi yerleşkelerde kalıyorlar. Yığma evler yapılıyor. 

Her şeyin dışında deprem bölgesinde de çocuklar ciddi etkilenmiş durumda. Bazı çocukların aileleri enkaz altında can verdi, bazı çocuklar enkazdan ailesi ile çıkamadı ve ailesine ulaşılamadı.

Bu durum için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, resmi web sitesinde bir hizmet başlattı.

Hizmette deprem bölgesinde refakatsiz çocukların bilgisini gireek durumunu öğrenebilecek. 

Refakatsiz çocukların beden özellikleri sisteme girilmiş durumda. Sisteme TUBİTAK da destek vermekte. 

Refakatsiz 1858 çocuk bulunmakta. Bunların içinden 1314'ü ailelerine teslim edildi. 451 çocuğun hastanede kaldığı ve 93 çocuğun da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı yurtlarda bakımının sağlandığı belirtiliyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık durumu şöyle ifade ediyor:

"Bu kapsamda vatandaşlarımız artık bakanlığımızın web sitesinde yer alan sorgu ekranından gerekli bilgileri girerek rekafatçisi olmayan çocuklara yönelik bilgilere hızlı bir şekilde ulaşabilecek. Fiziki görüntü, saç rengi, göz rengi, doğum izi, fotoğrafları gibi ayırt edici bütün özellikleriyle birlikte çocuklara ilişkin bilgiler, oluşturulan bir bilgi formu üzerinden kayıt altına alınıyor. Daha sonra bu kayıtlar TÜBİTAK tarafından hazırlanan 'Derin Görü Yüz Tanıma ve Eşleştirme Sistemi’ne yükleniyor. Sistemde fotoğrafların eşleşmesine göre bir liste oluşturuluyor. Fotoğraf kaydı ile sisteme girilen bilgiler kullanıcıya sunuluyor. Şimdi de refakatçisiz çocuklar için Bakanlık web sitemizde sorgu ekranı açtık. Vatandaşlarımıza T.C. numarası veya ad, soyad ile arama yapma imkanı sağlıyoruz. Sistem üzerinden yapılacak eşleştirmeler sonrasında vatandaşlarımız gerekli başvurularını yapabilecek. Diğer yandan, çocuklarını bulamayanlar da bu ekran üzerinden ihbar kaydı bırakabilecek. 105 çocuğun ailesi ile iletişimi sağlandı. Bu çocuklardan 51'inin tedavisi devam etmekte iken 24'ü kuruluş bakımında ve 50 çocuk ise ailesine/yakınlarına teslim edildi." dedi.