Deprem Uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, son dakika "ÜLKEYİ DEPREME HAZIRLAMAMIN ÖN KOŞULU" başlığında deprem ile ilgili bir açıklama yaptı. 

Naci Görür, resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda ülkeyi depreme hazırlamanın ön koşuluğu olarak depreme dirençli kentlerin oluşturulması olduğunu kaydetti. Görür, yerel ve merkezli yönetimler ile milletin deprem gerçeği ile yüzleşmesi gerekiğini bildirdi. Prof. Dr. Naci Görür, yazısının devamında depremdeki ilk amacın en az can ve mal kaybı ile atlatılması olduğunu bildirirken oluşan sonuçların nasıl neden oluştuğunu araştırarak dersler çıkartılması gerekiğini söyledi.

Naci Görür, herkesin üstüne düşen görevini yerine getirmesi gerektiğini bildirirken bunun olmaması dahilinde başarılı olunamayacağını bildirdi. Naci Hoca'nın paylaşımı şöyle:

"ÜLKEYİ DEPREME HAZIRLAMAMIN ÖN KOŞULU: Ülkeyi depreme hazırlamanın ve deprem dirençli kentler oluşturmanın ön koşulu geçmiş depremlerden ders çıkartmaktır. Onun için Maraş-Gaziantep depremleri ile yönetim (yerel ve merkezi) ve millet olarak yüzleşmek şarttır. Depremde hedef hiç veya minimum can kaybı vermektir.

Bu depremlerde bu kadar kayıbı neden, nasıl, nerede, neyi eksik yaptığımız veya yapmadığımız için verdiğimizi araştırmak, bulmak, muhasebe etmek ve üzerimize düşen sorumluluğu kabul etmek zorundayız. Bunu yapmadan, bu anlayış ve bilince ulaşmadan kentlerimizi deprem dirençli yapamayız çünkü hatalarından ders çıkarmayan bir anlayış bunu başaramaz, sevgiyle"

PAZARTESİ DE DEPREM İLE İLGİLİ HÜKÜMET'E ÖNERİ DE BULUNMUŞTU

Prof. Dr. Naci Görür, 27 Mart Pazartesi günü yaptığı paylaşımda da şunları demişti:

"HÜKÜMETİMİZE ACİL BİR ÖNERİ: Daha önce çeşitli kaynaklar da önermiştir ama köklü bir çözüm oldğuna inandığım için ben de öneriyorum: istanbul’da depremde can kaybına neden olabilecek bina sayısı en az 90,000. Bu da yüz binlerce canımızın can güvenliği yok demektir. Evet biliyorum en doğru yol bu binaların güçlendirilmesi veya yıkılıp yeniden yapılmasıdır ama bütün bu binalara bu işlemin uygulanmasına vaktimizin olduğunu sanmıyorum. Onun için DEVLET İstanbul’da deprem güçlü ve BOŞ binaların tümünü kayıt altına alıp DEVLET olarak kiralamalı ve riskli binalarda yaşayan insanlarımızın buralara taşınmalarını sağlamalıdır.

İnsanlarımızın can güvenlği sağlandıktan sonra Belediye ve vatandaşlala el ele verip boşaltılan binaları deprem dirençli hale getirmelidir. Bir bilim adamı olarak bundan daha acil çözüm düşünemiyorum. İnsanımızın CAN GÜVENLİĞİ HERŞEYİN ÖNÜNDEDİR. Hükümetimiz bunu muhakkak yapmalıdır. İnanıyorum ki bu tüm İstanbulluların TALEBİDİR, sevgiyle"