Koronavirüs salgını önlemleri kapsamında PCR testiyle tarama zorunluluğu önceki gün kaldırılmış, dün yayımlanan genelge ile açıklanan PCR testi kararından geri dönülerek, uçakla seyahat edecek olan aşısız veya aşı sürecini tamamlamayan ve son 180 gün içinde Covid-19 geçirmemiş kişilerden PCR testi istenilmesine devam edileceği açıklandı. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, karar yeterli olmadığını belirterek, “Öyle bir yanlış karar alındı ki bunu neticesinde virüs yayılımını bırakın uluslararası yaptırımlarla dahi karşı karşıya kalınabilirdi” ifadelerini kullandı.

KARAR YETERLİ DEĞİL

Cumhuriyet’te yer alan habere göre bakanlığın yeni uygulamasını değerlendiren Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, kararın yeterli olmadığını belirterek, “Öyle bir yanlış karar alındı ki bunu neticesinde virüs yayılımını bırakın uluslararası yaptırımlarla dahi karşı karşıya kalınabilirdi. Yüksek riskli ülke statüsüne getirilip uçuş yasaklarının gelmesi de an meselesi olurdu. Ancak yapılması gereken bir şey daha var, uçuşta aşısı olmayanlardan PCR testi istiyorsunuz. Ama parası olmayan vatandaşlar uçağa binemiyor. Ankara’dan otobüs, tren ile farklı şehirlere seyahat ediyor. Bu yolculuklarda PCR testi istenmemesi son derece yanlış. Burada da PCR testi istenmeli. Bu uygulama yürürlüğe konmadan Türkiye yüksek riskli ülkeler arasından çıkamaz” dedi.

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü ise  sportif müsabakalarda Covid-19’un bulaşma açısından risk taşıdığını söyledi. “Futbol dışındaki karşılaşmalar da bulaşma açısından risk taşıyor” diye konuştu.