Çalışanların sigorta başlangıcı yapılmış ancak adlarına prim ödemesi yapılmamışsa emeklilik açısından başlangı sayılıp sayılmayacağı merak ediliyor. Emeklilik için en önemli şartlardan edilen sigorta başlangıç tarihi pek çok kişi de kafa karşıklığına neden oluyor. Peki, Prim ödenmeyen giriş başlangıç sayılır mı? İşte merak edilenler…

PRİM ÖDENMEYEN GİRİŞ BAŞLANGIÇ SAYILIR MI?

Posta Gazetesi Sosyal Güvenlik yazarı Ekrem Sarısu prim ödenmeyen sigorta girişi ile ilgili okuyucusundan gelen soruları yanıtladı.

Soru: 1975 doğumluyum. Sigorta başlangıç tarihim 1994 ama hiç prim yatırılmamış. Bu başlangıç geçerli olur mu? Primlerim 1998’den itibaren yatırılmış görünüyor. 8400 gün prim ödemem var. Askerliğimi ödersem emekliliğim öne gelir mi? Ne zaman emekli olabilirim? Tuncer KAYA

Cevap: Girişte kişi adına uzun vadeli sigorta kollarına prim ödenmemişse, maalesef emeklilik açısından başlangıç sayılmıyor. Emeklilik şartlarınız 1998’deki sigorta başlangıcınıza göre belirlenecek. Priminiz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemseniz de başlangıcınız 23 Kasım’dan önceyse 57, sonraysa 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.


Askerlik tarihiniz ve süresini bildirmemişsiniz. Muhtemelen askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yaptınız. Askerliğinizi borçlanmanız halinde emeklilik yaşınız bir yaş düşeceğinden, bir yıl erken emekli olabilirsiniz. Sigorta başlangıcınızı, askerliğinizin tarih (gün, ay, yıl) süresini bildirirseniz sorunuza daha net cevap verebiliriz.