İngiltere Çocuk Komiseri Rachel de Souza'nın yürüttüğü bağımsız araştırmanın sonucunda hazırlanan ‘çocuklara çıplak arama’ konulu rapor, ülke genelinde büyük yankı uyandırdı. 2004 Çocuk Yasası kapsamında görevde bulunan De Souza'nın raporu, dört yıl önce Hackney'deki bir okulda polis tarafından çıplak aramaya maruz kalan siyahi bir çocuğun yaşadığı olayla başlamaktadır. Bu olaydan sonra, De Souza, polis tarafından çocuklara uygulanan çıplak aramaları incelemeye koyuldu ve bulgularını günümüzde yayımlanan raporla kamuoyuna sundu.

Raporla ilgili açıklamasında De Souza, "Araştırmalarım, sorunların sadece Londra ile sınırlı olmadığını, hatta Londra dışında daha köklü sorunların var olduğunu gösteriyor" dedi. İngiltere ve Galler genelinde polislerin durdurma ve arama işlemleri sırasında çocuklara çıplak arama uygulamaya devam ettiğini belirten De Souza, bu durumun endişe verici olduğunu ve çocukları korumak için geliştirilen prosedürlere uyulmamasının yaygınlaştığını vurguladı.

Rapor ayrıca, 2018-2023 yılları arasında İngiliz polisinin 3 binden fazla çocuğu çıplak arama işlemine tabi tuttuğunu ve bu sayının bildirilmemiş aramaları içermediğini ortaya koydu. Ayrıca, her 20 çıplak aramadan birinin yasalara uygun olmadığı belirtiliyor.

Vakıflar Genel Müdürlüğü 2024-2025 Eğitim Yılı Burs Başvuru Tarihleri Açıklandı Vakıflar Genel Müdürlüğü 2024-2025 Eğitim Yılı Burs Başvuru Tarihleri Açıklandı

Rachel de Souza'nın raporunda, siyahi çocukların çıplak aramaya maruz kalma oranının diğer çocuklara kıyasla dört kat daha fazla olduğu belirtiliyor. De Souza, kıdemli polislerin çıplak aramaların genellikle hayati tehlike içeren durumlarda yapıldığına dair güvence verdiğini ancak yaptığı araştırmaların çoğu çıplak aramanın uyuşturucu şüphesi gibi acil olmayan nedenlerle yapıldığını ortaya koyduğunu belirtti. Siyahi çocukların bu tür aramalara maruz kalma oranı, diğer çocuklara göre dört kat fazla ve bu oran, daha önce altı kat daha yüksekken son zamanlarda düşmüş durumda.

2022-2023 döneminde ise 457 çocuk çıplak aramaya tabi tutulmuş, bu da polisin her 19 saatte bir çocuğu çıplak arama işlemiyle karşı karşıya bıraktığı anlamına geliyor. Bu aramaların yarısında polis, daha fazla adli işlem gereği görmemiş; yani polis, arama sırasında herhangi bir suç tespit edememiş.