Fed’in para politikasını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) haziran ayı toplantısı yarın başlıyor. Fed, faiz kararını çarşamba günü Türkiye saati ile 21:00’de açıklayacak. Faiz artırım kararının yanında Fed’in piyasalara vereceği mesajlar ve Fed Başkanı Jerome Powell’ın 21:30’da gerçekleştireceği basın toplantısındaki açıklamaları, izlemeyi sürdürecekleri sıkılaşma politikasıyla ilgili ipuçları vermesi açısından kritik önemde olacak. Piyasalar, Fed’in bu toplantısından 50 baz puanlık faiz artırımı beklerken; Fed’in yıl sonunda politika faizini çekeceği seviye yüzde 2,75’ten yüzde 3,50 seviyesine yükselmiş durumda…
ALTIN FİYATLARINDA SON DURUM
Altının ons fiyatı haftanın ilk işlem gününde Fed baskısıyla satıcılı bir seyir izlerken; gün içerisinde en düşük 1852 doları, en yüksek ise 1879 doları gördü. Ons Altın şu dakikalarda ise, yüzde 0,74 oranında düşüşle 1858 dolar seviyesinde hareket ediyor. Altının gram fiyatı dolar kurunda yaşanan yükselişin etkisiyle değer kazancında ilerlerken; gün içerisinde en yüksek 1043 lirayı, en düşük 1019 lirayı gördü. Gram Altın, saat 14:36 itibarıyla yüzde 0,16 oranında yükselişle 1031,15 lira seviyesinde bulunuyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 1687 lira, Cumhuriyet altını da 6 bin 941 liradan işlem görüyor.

ONS ALTININ SEYRİNİ BUNLAR BELİRLEYECEK
(Onurcan Bal - Gedik Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı) Nisan ayının ikinci yarısından mayıs ayı ortalarına kadar satıcılı bir seyrin öne çıktığı ve 500 günlük üssel ortalamasını (1.795 dolar) test eden ons altında mayıs ayının son bölümünde toparlanma çabası gözlendi. Mayıs ayının son bölümünde Fed’e ilişkin sıkılaşma endişelerinin bir miktar yatışması ve dolardaki geri çekilme etkili oldu. Haziran ayı içerisinde dalgalı ve kararsız bir görünüm ortaya koyan ons altında, bugün ise satıcılı bir fiyatlama öne çıkıyor. ABD’de cuma günü enflasyonun beklentilerin üzerinde bir artış kaydetmesi sonrasında Fed’e ilişkin agresif sıkılaşma endişeleri tekrar artış kaydetti. Buna bağlı olarak küresel risk iştahının zayıflama kaydettiği, ABD tahvil faizlerinde yükselişlerin hız kazandığı ve doların küresel çapta değer kazanımlarını genişlettiği görülüyor. Fed’e ilişkin artan agresif sıkılaşma endişeleri doları destekleyen temel gelişme olurken, dolardaki değer kazanımı ve ABD tahvil getirilerindeki yükseliş ons altın üzerinde baskı oluşturuyor. İlerleyen süreçte küresel çapta enflasyon görünümü ve merkez bankalarının sıkılaşma adımları ons altının seyri üzerinde belirleyici olmaya devam edecektir.
Rusya – Ukrayna savaşının enerji ve gıda fiyatlarındaki yükselişi tetiklemesi ve küresel çapta enflasyonist baskıların devam etmesi halinde Fed başta olmak üzere merkez bankalarının daha agresif bir sıkılaşmaya gittikleri görülebilir. Bu durum ons altın üzerinde baskı oluşturacak en önemli risk başlığı olarak gündemimizdeki yerini korumaktadır. Bununla birlikte küresel çapta gündemde olan resesyon endişelerine bağlı olarak portföyleri dengelemek ve riskleri yönetmek amacıyla belirli oranda ons altın tutulması ons altında sert düşüşlerden ziyade dalgalı ve görece zayıf bir seyri beraberinde getirebilir.