Cumhurbaşkanı Erdoğan, 21 Eylül'de BM Genel Kurulunda yaptığı açıklamada Türkiye'nin Paris Anlaşması'nı onaylayacağını ve 2053 için net sıfır emisyon hedefinin benimseneceğini bildirmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Paris İklim Anlaşması'nın 10 Kasım itibariyle yürürlüğe girmesini onayladı. Peki, Paris İklim Anlaşması nedir?

TBMM tarafından kabul edilen Paris İklim Anlaşması 10 Kasım tarihinde yürürlüğe giriyor. Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayınlanan kararla, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Paris İklim Anlaşması'nın 10 Kasım itibariyle yürürlüğe girmesini onayladı.

PARİS İKLİM ANLAŞMASI NEDİR?

Paris Anlaşması, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (BMİDÇS) kapsamında, iklim değişikliğinin azaltılması, adaptasyonu ve finansmanı hakkında 2015 yılında imzalanan, 2016 yılında yürürlüğe giren bir anlaşmadır.

Mart 2021 itibarıyla, BMİDÇS’nin 191 üyesi anlaşmaya taraftır. Anlaşmayı onaylamayan altı BMİDÇS üye devlet vardır: Eritre, İran, Irak, Libya, Yemen ve Türkiye. Bu altı ülke içinde en büyük emisyon kaynağı ilk 20 içinde yer alan İran ve Türkiye’dir. Amerika Birleşik Devletleri 2020’de anlaşmadan çekildi, ancak 2021’de yeniden katıldı.

Erdoğan, Türkiye’nin Paris Anlaşması’nı onaylayacağını 21 Eylül tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantıları sırasında açıklamış; ilgili yasa 1 Ekim’de TBMM’ye sunularak 6 Ekim tarihinde de TBMM Genel Kurulu’unda oylanarak kabul edilmişti.

Türkiye söz konusu anlaşmaya koyduğu imzayla 2053 yılına kadar kirletici emisyon oranlarını sıfıra düşürmeyi taahhüt ediyor. Türkiye’nin 3,1 milyar dolar kredi sağlayabilmek için anlaşmayı kabul ettiği iddiaları tartışmalara neden olmuştu. Paris İklim Anlaşması, 2015 yılında imzalanmış ve 2016 yılında yürürlüğe girmiş bir anlaşma. Anlaşmaya bugüne kadar 191 devlet taraf oldu.