Papua Yeni Gine Başbakanı James Marape, yeni açıkladığı kabinesinde ilk kez bir Kahve Bakanı'na yer verdi. Dünyada da ilk kez bir kabinede böyle bir pozisyon bulunduğuna inanılıyor. 

Yolsuzluk iddiaları ve şiddet dolu seçim döneminin ardından bu ay tekrar Başbakan seçilen Marape, atamanın önemli tarım sektörlerine verdikleri değeri gösterdiğini ifade etti. 

Marape, "Tarım, hükümetin en çok etki yaratabileceği alan, çünkü nüfusumuzun büyük bir bölümü çiftçi. Topraklarımız var, insanları tarım üretimine girmeye ikna etmeliyiz" dedi. 

Papua Yeni Gine'ye 'Kahve Bakanı' atandı

Kabinede, Kahve Bakanı'nın yanı sıra bir Palm Yağı Bakanı da yer aldı. Kahve Bakanı olarak yeni milletvekili seçilen Joe Kuli atandı.

Kahve endüstrisinin ülkeye daha çok para getirebileceğini ifade eden Marape, Kuli'nin karşı karşıya kalacakları zorlukları anladığını; çünkü kullanılmaz hale gelen bir kahve ekim alanında büyüdüğünü belirtti. 

Kahve, Papua Yeni Gine'nin Palm Yağı'ndan sonra en çok ihraç ettiği tarım ürünü. Kahve, ülkenin tarım ürünü ihracatının yüzde 27'sini, gayri safi yurtiçi hasılasının ise yüzde 7'sini oluşturuyor.