İstanbul’da, rahatsızlanan dedesini özel bir hastanenin acil bölümüne götüren avukata 34 bin 133 TL hastane ücreti çıkarıldı. Alınan ücretlerin Sağlık Uygulama Tebliği’ne aykırı olduğunu söyleyen hasta yakını avukat, hastane yetkililerinden “Dilediğiniz yere şikayet edebilirsiniz” cevabını aldı. İlk muayene sonucu inme şüphesi nedeniyle BT çekilmesi gerektiği ve bunun için 4 bin 213 TL ücret ödenmesi istendiğini söyleyen avukat, “Her ne kadar acil durumda olduğumuz belirtilmişse de itirazlarımız dikkate alınmamış ve ödemeyi yapmamız gerektiği söylenmiştir. Hastamızın aciliyeti nedeniyle ödemelerimizi yaptık. BT sonucunda hastamızın sol tarafına ‘pıhtı attığı’ bu nedenle geceyi yoğun bakımda geçirmesi gerektiği söylendi” dedi.

26 Mart 2022 günü hastasının takibini yapan doktor ile görüştüğünü, doktorun anjiyo işlemi yapılması gerektiğini söylediğini belirten avukat, “Gecelik yatış ücretinin indirimli olarak 3 bin 040 TL olarak uygulanacağı, anjiyo işlemini profesörün yapması durumunda 15 bin TL, uzman doktorun yaparsa 7 bin 500 TL ücret ödememiz gerektiği söylendi. Bu ücretlendirmeye itiraz ettiğimde ise ‘Dilediğiniz yere şikayet edebilirsiniz’ cevabını aldım. İki gecelik yatak ücreti olan 6 bin 80 TL’yi kredi kartımla ödedim” dedi.

İŞLER ÇIĞIRINDAN ÇIKTI
Anjiyo işleminin yapılacağı 28 Mart 2022 sabahı işlem ücretinin hastane tarafından istendiğini belirten avukat, “7 bin 500 TL’yi hastane veznesine ödedim. Anjiyo sırasında bir stent takılabileceği ve bin 500 TL olduğu, ancak stent takılırsa işlemin anjiyo değil stent takılma işlemi olacağı ve bunun da 18 bin 500 TL bedeli olduğu belirtilmiştir. Artık işlerin iyice çığırından çıkmaya başladığını, alınan ücretlerin kesinlikle usulsüz olduğunu belirtmeme rağmen yine aldığım cevap aynı oldu, ‘Dilediğiniz yere şikayet edebilirsiniz.’ 82 yaşındaki hastamızı düşünerek 7 bin 500 TL anjiyo ücretini ödedim. İşlemden sonra 16 bin 340 TL de kalan bakiyeyi ödedim” dedi.

Hastaneden ayrılmadan tüm ödemelere ait fatura ve epikriz raporunu istediğini belirten avukat, işlem fişlerini gördüğünde adeta şoke olduğunu belirterek, “Zira gönderilen işlem fişine göre her şey SUT tebliğine uygun görünüyordu. Mesela hastane bizden yatış ücreti olarak 3 bin 40 TL değil 159.39 TL almış, bunun gibi birçok şey kılıfına uydurulmuş. Hastamıza bir stent takılmasına rağmen iki stent ücreti işlenmiş, fizik tedavi ücreti, dil ve konuşma terapisi gibi kalemler de eklenerek adeta bizlerden almış oldukları ödemeyi tutturmak adına usulsüz işlemler yapılmıştır” dedi.

Avukat dilekçesinde, “Tarafımdan acilde 4 bin 213 TL, serviste ise 29 bin 90 TL haksız ve usulsüz ödeme alınmıştır. Acilden inme şüphesi ile yoğun bakıma alınan bir hastadan 34 bin 133 TL alınması yasaya ve ahlaka aykırıdır” dedi. Avukata yaptığı fazla ödemeler SGK tarafından iade edildi.