Türkiye’de uzun bir süredir yaşanan sıfır araç tedariği sıkıntısı devam ediyor. Hürriyet’ten Taylan Özgür Dil, bugünkü yazısında araç bayilerini dolaşarak aldığı cevaplarla, sıfır araç bulmaktaki sıkıntıdan bahsetti.

Özgür Taylan Dil’in yazısı şöyle:


“Otomobil üretmek için çip ve diğer elektronik bileşenlere ihtiyaç duyan otomotiv sektörü, bu parçaların temininde zorluklar yaşamayı sürdürüyor. Arz talebin ancak yarısı kadar olunca Türkiye’de araçlar daha bayiye gelmeden satılıyor. Biz de geçtiğimiz yılın sonunda 6 ayın üzerine kadar çıkan teslimat sürelerindeki yani Sıfır Araç bulunurluğundaki son durumu öğrenmek için bayileri dolaştık. Beş farklı otomobil bayisini gezerek, satış temsilcilerine, “Orta sınıfta ve orta donanımda otomatik vitesli bir otomobil almak istiyoruz. Hemen teslim edebilir misiniz? En iyi ihtimalle ne zaman alabiliriz” diye sorduk. Ancak, değil istediğimiz aracı birkaç manuel veya üst sınıf otomobil dışında sıfır araç bulamadık. Buna rağmen, bayilerin özellikle eylül ayı sonrası için daha iyimser olduğunu gördük. Tedarik sorunlarının geçtiğimiz aylara göre bir miktar daha pozitif olduğunu belirten bayi yetkilileri ağırlıklı olarak ekim ayına işaret etti. Ağustos ayında ise herhangi bir sıfır araç bulmak neredeyse imkânsız.

Ekime kadar ‘sıfır’ çekeriz
Görsel: Hürriyet
30 BİN TL KAPORA

İstanbul Bayrampaşa’da yerli üretim otomobiller de satan bir bayinin satış temsilcisi, “Sıfır otomobilde sorunlar azalsa da devam ediyor. Yeterli sayıda araç gelmediği için gelen araç hemen satılıyor. Geçen ay bayimize sadece 10 otomobil geldi. Bunları da kapora veren ve yaklaşık 3 aydır sıra bekleyen müşterilerimiz satın aldı. Şu anda elimizde sıfır otomobil yok. Orta sınıfta en çok satılan Sedan ve Hatchback modellerimiz için eylül sonu ekim başında teslimat gerçekleştirebiliriz diye düşünüyoruz. 30 bin TL kapora alıp, araç satışı gerçekleştiğinde kur hangi seviyedeyse o seviyeden satışını yapıyoruz” dedi. Türkiye’de üretilen araçların satışını da gerçekleştiren farklı bir bayinin yetkilisi ise sıfır araç talebimize şu yanıtı verdi: “Hibrit modellerimizde tedarik sorunları devam ediyor. Batarya paketindeki tedarik probleminden ötürü 2-3 ay hibrit yok. Diğer otomobillerden isterseniz eylül sonu ekim ayı başı gibi mutlaka teslim edebiliriz diye düşünüyoruz.”

‘LİSTE 2023’E UZARDI’

Yalnızca ithal araçların satışını gerçekleştiren Zeytinburnu’ndaki bir otomobilin bayisinin yetkilisi ise, “Tedarik sorunları devam ediyor. Biz şu anda ne bir kapora alabiliyoruz ne de sıra yazabiliyoruz. Eğer liste yapmış olsaydık size ‘2023 yılının sonunda tekrar gelin’ derdik. Kasım-Aralık aylarına kadar araç teslim etmemiz çok zor. Bu yüzden maalesef yardımcı olamıyoruz” dedi. Tedarik konusunda daha iyi durumda olan diğer bir bayinin yetkilisi de şu bilgileri verdi: “Otomatik viteste hemen araç teslim edemeyiz ancak eylül ayında teslimat gerçekleştirebiliriz. Dilerseniz küçük sınıfta manuel modellerimiz bulunuyor. Bunların teslimatını hemen yapabiliyoruz.”

‘ÖTV GÜNDEMİ TALEBİ ETKİLEMEDİ’


Dolaştığımız bayilere “ÖTV’de indirim gündemi bayilere gelen müşterilerin talebini etkiledi mi? Alımını erteleyen oldu mu?” diye de sorduk. Gezdiğimiz beş bayinin yetkilisi de talepte herhangi bir geri çekilme olmadığını söyledi. İsmail Güneş isimli bir bayi yetkilisinin sözleri ise dikkat çekiciydi. Güneş, “ÖTV’de bir indirim veya matrah güncellemesi yapılsa dahi araç bulamazsanız. Bu kez talep daha da artar ama araç olmadığı için zaten yanıt veremeyiz. Aylardır sıra bekleyen insanlar var. Bu insanlar sıralarını kaybederlerse belki uzun süre araç sahibi olamayacaklar. O yüzden, tedarik şu seviyedeyken alım iptali zor. Bizleri arayıp indirim gelecek mi diye soran oldu ama iptal eden henüz olmadı. İnsanlar bir daha alamam endişesinde” ifadelerini kullandı.”