Elektrik zamları, yüksek elektrik faturaları ve elektriklerin kesilmesi gündemdeyken çeşitli kamu kurumlarının elektrik kullanımında ticarethane statüsünde olduğu gündeme geldi.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), dün yaptığı açıklamada okulların elektrik ve doğalgaz faturalarındaki sorunlara değindi. Önceki dönemlerde Sayıştay’ın raporlarında okulların elektrik kullanırken ticarethane statüsünde değerlendirilmesinin yüksek fatura tutarlarına yol açtığını ve kamuyu zarara uğrattığını ifade ettiğini hatırlatan Eğitim Sen, açıklamasında şunları söyledi:

Dolayısıyla bugün, elektrik ve doğalgaza gelen oldukça yüksek orandaki zamlar göz önünde tutulduğunda, “Halkın ödediği vergiler aracılığıyla kamu kurumlarının temel ihtiyaçları mı yoksa dağıtım şirketlerinin kasası mı finanse edilmektedir?” sorusuna acilen yanıt üretilmelidir.

Bu nedenle kamu yararının mı yoksa dağıtım şirketlerinin çıkarlarının mı korunduğunu öğrenmek için Milli Eğitim Bakanlığı’ndan sorularımıza yanıt vermesini talep ediyoruz!

Elektrik kullanımında okulların statüsü halen ticarethane statüsünde midir?
Dağıtım şirketleri okullara hangi koşullarda elektrik sağlamakta ve elektriği nasıl ücretlendirmektedir?
Okulların kullandığı elektrik ve doğalgaz için özel bir indirim geçerli midir?
Okulların doğalgaz kullanabilmesi için ilgili dağıtım şirketlerine “güvence bedeli” adı altında ödeme yapılmakta mıdır?
Sayıştay raporları kapsamında elektrik ve doğalgaz ödemelerinde kamunun zarara uğramaması için ne tür adımlar atıldı?
Meclis de “ticarethane” statüsünde
TBMM Yerleşkesinin son 5 yılda ödediği elektrik faturalarını ve hangi tarifeden faturalandırıldığını TBMM Başkanlığı’na bilgi edinme yolu ile soran CHP’li Ali Haydar Hakverdi’ye verilen yanıtla TBMM’nin elektrik faturalarının “ticarethane” statüsü ile faturalandırıldığı ortaya çıktı.

Son iki yıldır Meclis’in elektrik ihalesini alan şirketin Cengiz Elektrik olduğunu belirten Hakverdi şunları söyledi:

2020 ve 2021 yılı meclisin elektrik ihalesini alan şirket ise yine ‘tanıdık’ bir şirket. TBMM’ye son iki yıldır elektriği Cengiz Elektrik veriyor. TBMM, bir yandan yüksek fiyatlı tüketici grubundan elektrik alırken, diğer yandan bu yüksek fiyatlı elektrik tarifesinin ihalesini son 2 yıldır Cengiz Elektrik aldı. Öğrendiğimiz bilgilere göre; Ekim ayında açılan ihaleye, piyasadaki dalgalanmalar yüzünden hiçbir firma teklif vermezken; 1 Nisan itibari ile elektronik ortamda yapılan 9 aylık elektrik alım ihalesine, tek firma olarak teklif veren Aycan Elektrik ihaleyi aldı. Cengiz Elektrik, elektrik fiyatlarındaki yüksek artışı öngörmüş olacak ki bu ihaleye katılmadı.