SGK, Emekli Promosyonları İçin Banka Listesini Yayınladı: Ödemeler İki Katına Çıkarıldı! SGK, Emekli Promosyonları İçin Banka Listesini Yayınladı: Ödemeler İki Katına Çıkarıldı!

Anayasa Mahkemesi, bir kamu görevlisinin disiplin soruşturması nedeniyle aile bütünlüğünün bozulmasına sebep olacak şekilde başka bir yere tayin edilmesinin, aile hayatına saygı hakkının ihlali olduğuna hükmetti. Sakarya'da görevli olan kamu görevlisi, "zimmet" iddiasıyla disiplin soruşturması geçirdi ve kınama cezası aldıktan sonra Erzurum'a tayin edildi. Ancak, kişi tayin nedeniyle aile bütünlüğünün bozulduğunu öne sürerek Sakarya 1. İdare Mahkemesi'nde dava açtı. İdare mahkemesinin dava talebini reddetmesi üzerine, kişi Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu.

Anayasa Mahkemesi'nin kararına göre, memurun tayini aile hayatına saygı hakkını ihlal etti. AYM, aile hayatına saygı hakkının Anayasa'nın 20. maddesinde güvence altına alındığını hatırlatarak, kamu görevlilerinin atanması veya nakledilmesi işlemlerinde kamusal yarar ile bireyin aile hayatına saygı hakkı arasında makul bir denge kurulması gerektiğini belirtti.

Kararda, devlet memurlarının atama işlemlerinde aile birliğinin sağlanması ve sürdürülmesine yönelik tedbirler almanın, aile hayatına saygı hakkı ve çocuğun üstün yarar ilkesinin devlete yüklediği pozitif yükümlülükler arasında yer aldığı vurgulandı. Bununla birlikte, "Kamu hizmetinin sağlıklı ve kesintisiz bir şekilde yerine getirilmesi için gerekli tedbirleri almak, ilgili idarenin öncelikli görevi ve sorumluluğudur." ifadesi de kararda yer aldı.